luni, 23 iunie 2014

Relatiile dintre soti in Noul cod civil. Elemente de noutate.




E de dorit ca frumoasa poveste de dragoste sa dureze pana cand moartea va va desparti. Totusi, pentru ca viata bate filmul, legiuitorul a adus cateva elemnete de noutate in ceea ce priveste relaţiile dintre soţi. Despre acestea vom vorbi in randurile ce urmeaza.

1. Dreptul de a fi informat cu privire la veniturile şi datoriile soţului
Indiferent de regimul matrimonial ales, fiecare soţ poate să îi ceară celuilalt să îl informeze cu privire la bunurile, veniturile şi datoriile sale. În caz de refuz nejustificat, se poate adresa instanţei de tutelă. 
Instanţa poate să îl oblige pe soţul partii care a sesizat-o sau pe orice terţ să furnizeze informaţiile cerute şi să depună probele necesare în acest sens. Atunci când informaţiile solicitate de un soţ pot fi obţinute, potrivit legii, numai la ce­rerea celuilalt soţ, refuzul acestuia de a le solicita naşte prezumţia relativă că susţine­rile soţului reclamant sunt adevărate.

2. Actele de dispoziţie care pun în pericol grav interesele familiei
Aceste acte se referă la actele prin care un bun este transferat dintr-un patrimoniu în altul. De exemplu, înstrăinarea unor bunuri, prin vânza­re sau donaţie. Indiferent de regimul matrimonial ales, legea spune că dacă unul dintre soţi încheie acte juridice prin care pune în pericol grav interesele familiei, celălalt soţ poate cere instanţei ca, pentru o durată determinată, dreptul de a dispune de anumite bunuri să poată fi exercitat numai cu consimţământul său expres. Dacă totuşi în­străinează un bun fără consimţământul so­ţului, actul e lovit de nulitate. Totuşi, este con­siderată o măsură excepţională şi durata acesteia nu poate depăşi în total 2 ani.

3. Dreptul la compensaţie pentru ajutor profesional dat soţului 
Soţul care a participat efectiv la activitatea profesională a celuilalt soţ poate obţine o compensaţie, în măsura îmbogăţirii acestuia din urmă, dacă participarea sa a depăşit limitele obligaţiei de sprijin material şi ale obligaţiei de a contribui la cheltuielile căsătoriei.

4. Clauza de preciput
Prin convenţie ma­trimonială se poate stipula ca soţul su­pra­vieţuitor să preia fără plată, înainte de par­tajul moştenirii, unul sau mai multe din­tre bunurile comune, deţinute în de­văl­măşie sau în coproprietate. Clauza de preciput poate fi stipulată în beneficiul fiecă­ruia dintre soţi.
5. Publicitatea convenţiei matrimoniale 
Pentru a se evita fraudarea creditorilor prin transferul bunurilor în proprietatea so­ţului fără datorii, de exemplu, Noul cod civil instituie reguli dure de publicitate a con­venţiilor matrimoniale. Acestea se în­scriu în Registrul naţional notarial al regi­murilor matrimoniale, organizat potrivit le­gii.
Ţinând seama de natura bunurilor, convenţiile matrimoniale se vor nota şi în car­tea funciară, se vor înscrie în registrul co­mer­ţului, precum şi în alte registre de pu­blicitate prevăzute de lege. Mai mult decât atât, orice persoană, fără a fi ţinută să justifice vreun interes, poate cerceta registrul notarial al regimurilor matrimoniale şi poate solicita, în condiţiile legii, eliberarea de extrase certificate.

      


Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!



Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...