luni, 2 iunie 2014

Sedinta de informare la mediator nu mai este obligatorie!



Curtea Constituţională a decis că nu mai este obligatoriu ca părţile aflate în litigiu să participe la prima şedinţă de mediere. Decizia Curţii este „definitivă şi general valabilă“.

Orice persoană care intra într-un litigiu, fie că era vorba de o ceartă cu vecinul, de un divorţ, de litigii de muncă, legate de protecţia consumatorilor sau de un litigiu comercial era obligată să participe la o primă şedinţă de mediere, numită şedinţă de informare, care (teoretic) trebuia să fie gratuită, potrivit legii. Persoanele fizice şi juridice care ajungeau la mediator plăteau sume frumuşele, percepute de la fiecare dintre părţi şi chiar pe fiecare şedinţă a medierii, întregul procedeu fiind de trei-cinci şedinţe. 

!!!! De acum înainte nu mai este obligatorie medierea. 

Curtea Constituţională a României (CCR) „cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 2 alin. (1) şi (1 indice 2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator sunt neconstituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Curţii de Apel Bucureşti“, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul instituţiei, www.ccr.ro.
Decizia CCR, pronunţată pe 7 mai, se va aplica şi va produce efecte începând cu data publicării ei în Monitorul Oficial.
Dar iată ce prevede articolul din Legea medierii declarat neconstituţional de CCR. La alineatul (1), legea respectivă spune: „Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege“.
Celălalt alineat din Legea medierii care a fost declarat neconstituţional se referea la obligativitatea instanţei de a ţine cont de certificatul de la prima şedinţă a medierii: „Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, pentru litigiile în materiile prevăzute de art. 601 alin. (1) lit. a) - f)“.

Legea nu împiedică medierea, dar numai cu condiţia ca părţile să vrea să participe la acest procedeu

În practica din Dolj, mediatorii percep sume pornind de la 250 de lei de fiecare parte implicată, care participă la mediere, dar percepute pentru fiecare şedinţă (cu excepţia şedinţei de informare), ajungând până la 2.000-2.500 de lei pentru o firmă, în cazul medierii între partenerii de afaceri. Deci, la o singură şedinţă de două-trei ore între două firme, un mediator încasa 4.000-5.000 de lei de la societăţile aflate în litigiu.
„Medierea rămâne în continuare o opţiune viabilă pentru cazul în care părţile apreciează că este justificat efortul de a se încerca încheierea unei astfel de înţelegeri. Fără a exista statistici în acest sens, la noi, în 50-75% din cazuri părţile ajung la o înţelegere din timpul medierii, dar numai acolo unde există înţelegere din partea ambelor părţi“, a explicat Constantin Adi Gavrilă, mediator din Craiova.

Mediatorii care luau bani pentru şedinţa de informare încălcau legea

Unii mediatori percepeau câteva zeci de lei chiar şi pentru certificatul primei şedinţe de mediere, pe motiv că îi costau telefoanele date în speţa respectivă, multiplicarea de documente etc. „Atenţie! Serviciile privind şedinţa de informare în mediere care au fost declarate neconstituţionale erau gratuite, se menţionează în Legea nr. 192/2006. Mai exact, pentru aceste servicii nu se puteau percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar fi putut solicita“, spun experţii în materie, citaţi de avocatnet.ro.

Sursa: gds.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...