luni, 6 ianuarie 2014

Curatela in Noul Cod Civil



Bine v-am regasit,


Sper ca ati petrecut cu bine sarbatorile, ca ati inceput Noul An cu multe sperante, cu planuri marete si putere de munca pentru a le pune in aplicare.
Eu va doresc sa fiti sanatosi, voiosi si sa aveti mult, mult succes in tot ce veti intreprinde in acest an.
De asemenea, va multumesc pentru toate mesajele frumoase pe care le-am primit. Voi tine cont de toate sugestiile pe care mi le-ati facut si, in masura timpului disponibil, voi raspunde pe rand la toate intrebarile. Daca sunt chestiuni urgente, folositi cu incredere telefonul. :)



In postarea de astazi va voi da cateva informatii legate de procedura de instituire a curatelei (raspuns la intrebarile Mariei P. din Vaslui).


 
Conform regulilor de drept comun prevăzute în Codul Civil, „curatela este o instituţie legală pentru ocrotirea unei persoane care are capacitatea civilă, dar care, din cauza bătrâneţii, a unei boli ori infirmităţi fizice sau a lipsei îndelungate de la domiciliu, nu-şi poate administra singură bunurile şi apăra interesele”.
Natura juridică. Instituirea curatelei în cursul judecăţii este o procedură cu caracter urgent ce are rolul de a proteja interesele celor care, datorită vârstei, fie sunt lipsiţi de căpacitate de exerciţiu, fie au capacitate de exerciţiu restrânsă sau există conflicte de interese între reprezentant şi cel reprezentat. Această procedură, reglementată de art. 44 C. proc. civ., are caracter provizoriu, până la numirea reprezentantului legal.

Natura juridică
Instituirea curatelei în cursul judecăţii este o procedură cu caracter urgent ce are rolul de a proteja interesele celor care, datorită vârstei, fie sunt lipsiţi de căpacitate de exerciţiu, fie au capacitate de exerciţiu restrânsă sau există conflicte de interese între reprezentant şi cel reprezentat. Această procedură, reglementată de art. 44 C. proc. civ., are caracter provizoriu, până la numirea reprezentantului legal.


Cine poate cere instituirea curatelei?
Potrivit Noului Cod civil, curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soțului său, a rudelor sau a celor prevăzuți la art. 111.
Curatela nu se poate institui decât cu consimțământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimțământul nu poate fi dat.


Care sunt conditiile pentru instituirea curatelei?


Art. 178. - În afară de cazurile prevăzute de lege, instanța de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneții, a bolii sau a unei infirmități fizice, o persoană, deși capabilă, nu poate, personal, să își administreze bunurile sau să își apere interesele în condiții corespunzătoare și, din motive temeinice, nu își poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deși capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;
d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informații despre ea și nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.

Unde se introduce cererea? Care este instanta competenta?
Instanta de tutelă competentă este:
a) în cazul prevăzut la art. 178 lit. a), instanța de la domiciliul persoanei reprezentate;
b) în cazul prevăzut la art. 178 lit. b), fie instanța de la domiciliul persoanei reprezentate, fie instanța de la locul unde trebuie luate măsurile urgente;
c) în cazurile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d), instanța de la ultimul domiciliu din țară al celui lipsă ori al celui dispărut.


Cine poate fi curator?


Poate fi numită curator orice persoană fizică având deplină capacitate de exercițiu și care este în măsură să îndeplinească această sarcină.
Când cel interesat a desemnat, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, o persoană care să fie numită curator, aceasta va fi numită cu prioritate. Numirea poate fi înlăturată numai pentru motive temeinice, dispozițiile art. 114-120 aplicându-se în mod corespunzător.
În cazurile prevăzute la art. 178, instituirea curatelei nu aduce nicio atingere capacității celui pe care curatorul îl reprezintă.

Numirea curatorului se face cu acordul acestuia, iar acesta va putea solicita înlocuirea sa după trecerea a trei ani de la numire. Spre deosebire de vechea reglementare, noul Cod Civil permite înlocuirea curatorului şi înaintea trecerii celor trei ani, dar numai pentru motive temeinice.

Atunci când desemnarea curatorului s-a făcut prin contract de mandat, cel desemnat nu poate refuza numirea decât pentru următoarele motive:


  • are vârsta de 60 de ani împliniţi;
  • este femeie însărcinată sau mama unui copil mai mic de 8 ani;
  • este o persoană care creşte şi educă 2 sau mai mulţi copii;
  • din cauza bolii, a infirmităţii, a felului activităţilor desfăşurate, a depărtării domiciliului său de locul unde se află bunurile administrate sau din alte motive întemeiate, nu ar mai putea să îndeplinească această sarcină.


Daca aveti nevoie de mai multe informatii despre aceasta procedura, contactati-ma!



Nu uitati: un om informat este un om puternic!

Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

4 comentarii:

  1. Va multumim pentru toate informatiile! Sunt extrem de utile si mai ales, pe intelesul tutuor! Numai bine! Maria.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum poate o persoana in varsta de 92 ani sa numeasca un curator?

    RăspundețiȘtergere
  3. buna seara.eu lucrez in italia si sant in proces cu fratii mei ca mama mia dat mie jumatate de casa.Anul acesta iam facut un control la un medic pisihiatric si au gasito cu dementa mixta.Mama mea mai sufera si de cancer de 3ani.Am obtinut ceryoficatul de handicap cu indotitor.Baiatii mei au fost la asistenta sociala pentru ca ei se ocupa de ma mea si lea spus sa fac curatela pe numele meu.Vreau sa syiu faca pot sa fac si care sant conditile(actele).Va multumesc


    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,

    Trimiteti-mi un e-mail pe adresa av_prunianu@yahoo.com si va voi da acolo toate informatiile.

    Avocat Petronela Prunianu

    RăspundețiȘtergere

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...