luni, 17 martie 2014

Cat ma costa?





Primul lucru pe care il intreaba unii clienti: 

Cat ma costa? 

Uneori, unii intreaba asta chiar inainte de a prezenta situatia pentru care au nevoie de avocat.

Din punctul clientului de vedere, costul depinde de un singur lucru: suma pe care e dispus s-o plateasca la acea data. Poti sa-i povestesti o gramada despre cheltuieli, drumuri, timp alocat pentru rezolvarea situatiei, eficienta si ineficienta. 
N-are nici cea mai mica importanta!


Depinde de tine ca avocat sa stabilesti un pret, daca nu mai mic, macar egal cu valoarea pe care clientul o acorda serviciului tau. Daca ai reusit asta, esti angajat.
Daca pentru client valoarea serviciului pe care il ai de prestat este suficient de mare, ar trebui sa poti cere suficient pentru ca onorariul sa poata acoperi costurile si sa-ti ofere profit. 
Dar nu te astepta ca unui client sa-i pese de costurile si profiturile tale – pentru ca nu-l intereseaza!

Din punctul de vedere al avocatului, costurile depind de mai multi factori. Exista si o practica generala asupra onorariilor pentru diverse activitati prestate. Aceasta practica a aparut in 1999 in Baroul Bucuresti care publicase o lista de tarife minimale si, in 2012, Baroul Neamt a dat publicitatii o grila de tarife minimale.



O sedinta de consultanta cost incepand cu ....................................... ................150 de lei.
Un studiu dosar cost incepand cu......................................................... ...............200 de lei
O redactare de actiune noua  cost incepand cu................................... .............400 de lei
O deschidere de dosar in executare silita cost incepand cu ............. .............350 de lei
Un divort fara minori  cost incepand cu...................................... .....................1.200 de lei
O contestatie la executare  cost incepand cu .................................................1.500 de lei
O redactare de contestatie impotriva unui proces verbal  ............... ................300 de lei
Suspendare unei executari silite cost incepand cu.. ............................. ...........700 de lei
Litigiile de munca cost incepand cu........................................... .........  ..........1.200 de lei
Despagubirile pe legi speciale  cost incepand cu..............................  .........1.500 de lei
Un termen de judecata/judecatorie cost incepand cu................... ........ ..........200 de lei.


Deoarece Consiliul Concurentei a considerat ca nu este legal sa se impuna praguri minime, cetateanul nu poate sa stie niciodata cat il costa minim, desi acest serviciu este un drept constitutional, care cu siguranta si obligatoriu ar trebui sa aibe costuri minime, pentru ca un client sa stie exact de la cat incepe demersul. Aceeasi practica de costuri minime exista si la notariate si executori judecatoresti. De aceea cand mergem la un notar, putem sti din start cat ne costa. Numai in acest domeniu planeaza o nebuloasa totala, nebuloasa care, pe multi ii sperie. Insa, realitatea acestor costuri nu este deloc infricosatoare. 


Este adevarat ca pot sa fie dosare si cauze care sa coste si 2.000 si 7.000 de lei. Pot costa si 3.000 euro, insa... pana nu intrebati, nu veti sti niciodata cat costa! Nu va puteti lua dupa cunostinte sau prieteni "experimentati". Niciun proces nu este ca alt proces si niciun tarif ca cel precedent! 

Puteti beneficia de promotii, reduceri, plati in transe, cine stie? 
Macar aveti curajul si intrebati! 

Urmariti acest site, frecvent postam reduceri pentru clientii nostri.



Este drept ca exemplele de onorarii de mai sus sunt doar orientative, preluate din grila publicata de Baroul Neamt. Aceste sume nu genereaza obligatii contractuale pentru nimeni. Au strict caracter de reper orientativ. 

Ratiunea alegerii unui avocat este identica cu cea a alegerii oricarui produs sau serviciu de pe piata. Cu cat preturile sunt mai mici sau aproape de minimul pietei cu atat produsul respectiv are o calitate indoielnica, nu-i asa? 

Va doriti o calitate indoielnica cand va cumparati ceva? Dar atunci cand sunt in joc viata dvs, drepturile, proprietatile, copii, bunurile dvs?




Se imbogateste avocatul pe seama mea?

Nu. In proportie de 90%, nu. 

Cei 10% care fac bani multi din aceasta profesie sunt doar "sus pusi" si cu asta am spus tot. De acei 10% nu va puteti atinge, nici cu gandul. Sunt prea "sus-pusi" sa fie atinsi de omul de rand. Cu ei lucreaza corporatiile, bancile, partidele politice, institutiile statului..deci... "sus-pusi". Aceia fac milioane de euro pe an din avocatura. Nu conteaza cat sunt de buni. Poate sunt. Poate nu. 

Insa aici vorbim de restul de 90% dintre avocati. Acestia subzista. Ca si dvs, ca si altii, traiesc mediu spre decent. Nu in vile somptuoase, nu conducand masini scumpe, nu petrecand vacante in Ibitza, nu facand shopping la Paris. Si daca au ceva din toate acestea, sigur nu din aceasta profesie!



Cat se duce la stat din onorariul de avocat?


Toate onorariile ce vi se solicita sunt purtatoare de taxe si impozite. Ca orice om sau institutie, avocatii platesc din onorariu urmatoarele:

  • 10%  contributie la casa de asigurari a avocatilor 
  • 16%  impozit pe profit
  • 6.5% asigurari de sanatate
  • 0,5% somaj
  • 24% TVA (daca este cazul)
  • 25% chirie, telefon, internet, service, sediu.
Deci... intre 58 si 82% din onorariu sunt numai cheltuieli!!!!


Daca ne raportam la un onorariu de 1.000 de lei, dupa plata cheltuielilor, avocatului ii raman intre 420 si 180 de lei! Si pentru acest onorariu va lucra minim 1 an!! Luati in calcul ca din acel onorariu de 1.000 de lei, avocatul va cheltui cel putin cu transportul sau la termene minim 100-200 de lei! 
Trageti dvs concluzia daca se imbogateste un avocat din onorariul pe care il platiti! 


Si acum, dupa aceasta demonstratie practica, revin si va intreb: ati alege un avocat care ramane cu 180 de lei in mana (sau pe minus dupa ce trage linie) sa va apere? 
Credeti ca isi mai gaseste avocatul motivatia necesara sa isi dea toata silinta in speta dvs daca sistemul ii ia tot ce poate primi?


Daca tot vi se par mari onorariile avocatilor din Romania, ganditi-va ca in alte state oamenii isi ipotecheaza casele ca sa-si angajeze un avocat...deoarece altfel nu si-i permit. Ca exemplu, un client din Italia a platit 10.000 euro pentru o separare si divort.



Cugetati la cele de mai sus si....alegeti intelept!
 




Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)


7 comentarii:

  1. Apai statu asta... ne pune tot pe noi sa platim toate esecurile lui! E si normal sa alegi un avocat peste media minima! La cat i-ar ramane dupa toate dandanalele... cine draq isi va mai da silinta sa iasa bine?! Ca la doctori... ori fug din tara, ori trebuie "unsi". Si pe cinstite acu... nu vorbim de cei "sus-pusi", cum ati zis! Natiunea asta este bolnava! Nu avocatii si nici noi! Felicitari. Mii de likeuri. Rar asa material! E ceva ce vreau sa vad pe blogurile romanesti!
    Rodica S.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, doamna Rodica :)
      Mi-ati dat o idee cu like-urile.... ;) Urmariti-ne, veti gasi intotdeauna informatii care va pot fi de folos.

      Avocat Petronela Prunianu

      Ștergere
  2. Gata, avem si butoane de like...varianta romaneasca: "imi place". Nu ma supar nici daca apasati "distribuie", e bine sa circule informatia, mai ales ca e gratuita. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru articol. Intr-adevar, multi oameni cred ca, avocatii se imbogatesc. Foarte bine, ca ati postat tarifele si explicatiile, despre impozitele si taxele, ce trebuie platite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc.
      Comentariile voastre ma ajuta si-mi dau seama ca este binevenit acest articol lamuritor. Oamenii au multe prejudecati legate de avocati, iar aceste lamuriri pe care le-am oferit in randurile de mai sus i-ar putea ajuta sa priveasca lucrurile diferit.

      Avocat Petronela Prunianu

      Ștergere
  4. Nu stiam ca avocatii platesc aceste taxe. Si mie mi s-a parut ca-mi cere mult avocatul la divort 1200 de lei....acum 2 ani.
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multa lume nu stie, doamna Cristina. Multi cred ca avocatul pastreaza onorariul intreg, ceea ce e departe de adevar.
      Adevarul e cel pe care vi l-am descris mai sus, in acel exemplu.
      Cat timp ati incheiat un contract cu avocatul si ati primit chitanta pentru onorariul pe care l-ati achitat, suma platita avocatului suporta taxe si impozite ca orice alt venit.

      Avocat Petronela Prunianu

      Ștergere

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...