sâmbătă, 1 martie 2014

1 martie




E 1 martie, un nou inceput de primavara si momentul potrivit sa ne amintim de traditii. Pentru ca a darui martisoare la inceput de martie e un obicei specific doar noua, romanilor.

De ce oferim  martisoare? Ce reprezinta snurul alb si cel rosu? V-ati intrebat vreodata?

 In folclorul nostru, anotimpurile sunt simbolizate cromatic: primavara prin rosu, vara prin verde sau galben, toamna prin negru sau albastru iar iarna prin alb. De aceea, se poate spune ca snurul de care se agata martisorul si care e impletit in culorile alb-rosu,  e si el un simbol al trecerii de la iarna cea alba, la primavara clocotind de viata ca focul si sangele. Semnificatia culorilor mai este talmacita si altfel, in credinta populara: se poate spune ca rosul, dat de foc, sange si soare, este atribuit vitalitatii femeii iar albul, ca zapada rece si pura, ca apele inspumate, ca norii de pe cer, semnifica intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii, ca o permanenta miscare a materiei.


Dincolo de obiceiuri si simboluri, martisoarele reprezinta o intrupare a bucuriei de a trai, a dragostei de viata, un semn prin care noi, oamenii salutam renasterea naturii odata cu venirea primaverii. Martisorul ramine, peste timp, simbolul soarelui atotputernic si al puritatii sufletesti. 

V-ati gandit, vreodata, ca a darui un martisor inseamna a darui o farama de soare?

Aceasta minunata zi ne ofera ocazia sa va multumim ca ne sunteti alaturi si sa va asiguram de aprecierea si consideratia noastra. 

Va doresc o primavara insorita!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...