luni, 10 martie 2014

Autoritatea parinteasca. Drepturile parintilor.

(Sursa foto: Asociatia romana pentru custodie comuna)
Continui articolul referitor la exercitarea autoritatii parintesti. Prima parte a articolului o puteti citi AICI (clic pe link)
De la intrarea in vigoare a noului Cod civil exercitarea autoritatii parintesti in comun dupa pronuntarea divortului a devenit regula, in timp ce custodia unica ramane doar exceptia. In felul acesta, tatii discriminati anterior si de lege si de justitie, care pierdeau aproape automat procesele de incredintare privind copilul, chiar daca dovedeau calitati parentale exceptionale, pot de la 1 octombrie 2011 sa fie confirmati si de justitia romana drept parinti suficienti de buni care sa se ocupe de cresterea si de educarea minorilor si pentru a performa in plan parental in interesul superior al propriilor copii.

Parintii exercita autoritatea parinteasca cu privire la minori impreuna si in mod egal, numai cu respectarea interesului superior al copiilor, cu respectul datorat persoanei acestora si ii asociaza pe copii la toate deciziile care ii privesc, tinand cont de varsta si de gradul lor de maturitate. 
Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori, avand dreptul si indatorirea de a creste impreuna minorii, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lor fizica, psihica si intelectuala in mod armonios, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestora, potrivit propriilor convingeri, insusirilor si nevoilor copiilor.

In acest scop, parintii sunt obligati sa coopereze intre ei, dar si cu minorii si sa le respecte viata intima, privata si demnitatea, sa se informeze reciproc si util cu privire la orice eveniment sau actiune care priveste minorii, informatii care, daca nu ar fi communicate celuilalt parinte, ar afecta exercitarea comuna a autoritatii parintesti, sa prezinte si sa permita informarea si lamurirea minorilor despre toate actele si faptele care i-ar afecta si sa ia in considerare opinia acestora, tinand cont de varsta si de gradul lor de maturitate, sa ia toate masurile necesare pentru protejarea si realizarea drepturilor minorilor, sa coopereze cu persoanele fizice si juridice cu atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a minorilor.

Masurile disciplinare nu pot fi luate de parinti decat cu respectarea demnitatii copilului, fiind interzisa luarea unor masuri precum si aplicarea unor pedepse fizice de natura a afecta dezvoltarea fizica, psihica sau starea emotionala a copiilor. 
Parintii agreeaza ca minorii sa nu fie supusi niciunei forme de abuz emotional, fiecare dintre parinti avand obligatia de a sprijini relatia acestora cu celalalt parinte.

Parintii sunt obligati sa dea intretinere minorilor, asigurandu-le cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea profesionala (obligatie de intretinere in natura), fiecare parinte pentru partea sa de program.

Ambii parinti vor petrece timp cu copiii si vor stabili programul de vacante, de week-end-uri, pentru activitati extrascolare, zile de nastere, zile onomastice, sarbatori, etc .
Acestea sunt, in linii mari, aspectele care privesc exercitarea in comun a autoritatii parintesti.Sigur ca detaliile vor fi stabilite de la caz la caz, fiind adaptate fiecarei familii.

Sper ca va sunt de folos informatiile pe care vi le pun la dispozitie. Daca aveti intrebari, adresati-le AICI (clic pe link)

   
Nu uitati: un om informat este un om puternic!

Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...