luni, 5 mai 2014

Divortul pe cale administrativa




Noul Cod civil prevede divortul pe cale notarială si administrativă (art 375-378).

Potrivit Noului Cod civil, pentru sotii care sunt de acord cu divortul si nu au copii (din căsătorie, din afara ei sau adoptati), ofiterul de stare civila de la locul căsătoriei sau de la ultimul domiciliu al sotilor, poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberand si un certificat de divort, potrivit legii.

Lucrurile par simple teoretic. Atunci când sotii se inteleg, ofiterul de stare civilă nu face altceva decât să ia act de acordul sotilor si să elibereze certificatul.

In practica insa, lucrurile decurg putin diferit si trebuie parcurse cateva etape:
1. Cererea de divort se depune împreună de către ambii soti. Cererea se înregistrează si se acordă sotilor un termen de reflectie de 30 de zile.
2. La împlinirea termenului de 30 de zile, sotii se prezintă personal  în fata ofiterului de stare civilă care verifică dacă sotii stăruie în dorinta lor de desfacere a căsătoriei. Totodată, verifică exprimarea consimtământului, dacă este liber si neviciat.
3. Odată verificat acordul, ofiterul stării civile eliberează certificatul de divort.
4. Se vor face mentiunile pe certificatul de căsătorie cu privire la divort.

Important! 
Sotii trebuie să se înteleagă atât cu privire la divort cât si cu privire la păstratrea numelui din căsătorie al sotului care a preluat numele celuilalt. În caz contrar, ofiterul de stare civilă îndrumă părtile către instanța de judecată.

Chiar dacă în Noul Cod civil nu sunt prevederi privitoare la indrumarea sotilor către mediere pentru a-si solutiona amiabil divortul, ofiterul de stare civilă si notarul pot recomanda sotilor medierea în baza art. 6 din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
În ipoteza în care sotii nu pot ajunge cu usurință la un acord, acestia nu sunt obligati să se adreseze instantei, întâi de toate sotii putând apela la mediere înainte de a apela la procedura administrativă. Sotii, de comun acord, pot apela la serviciile unui mediator pentru a solutiona toate neîntelegerile dintre ei, urmând ca apoi să depună cererea împreună cu acordul de mediere. În această situatie, ofiterul de stare civilă va urmări procedura, asa cum ea este prevăzută de lege.

Subliniez faptul că cererea de divort se depune pe cale administrativa odată ce părtile au ajuns la un acord. 
În caz contrar, acestea trebuie să recurgă la procedura în instantă.




      

Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!





Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...