vineri, 11 aprilie 2014

Partajul pe intelesul tuturor




Partajul se poate soluționa odată cu divorțul sau ulterior, atât pe cale notarială cât și în instanță.

Partajul pe cale notarială
Se poate realiza ori de câte ori soții (foștii soți) se înțeleg în privința modului de partajere a bunurilor comune. În caz contrar, notarul va îndruma părțile pentru soluționare în instanță.

Costuri: de fiecare dată, se va plăti taxa de 3% la valoarea bunurilor partajabile, pe lângă onorariul notarului. Nu există o reglementare care să prevadă restituirea acestei taxe de 3% achitată statului și reținută de notariat.

In ipoteza în care taxa de 3% este împovărătoare pentru părți, acestea pot soluționa divorțul pe cale notarială, iar partajul să-l soluționeze ulterior, pe cale judiciară, dar numai prin acordul de mediere pentru a beneficia de restituirea taxei de timbru, în condițiile Legii 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator. Tot astfel se poate soluționa divorțul pe cale administrativă și ulterior partajul, prin instanță.


Partajul pe cale judiciară (in instanta)
Odată cu divorțul, soții pot solicita instanței să se pronunțe și cu privire la partaj sau pot solicita ulterior partajul, prin cerere separată.

Modalitatea de partajare a bunurilor comune poate fi stabilită de soți de comun acord sau va fi stabilită de instanță după administrarea probelor aferente.

Costuri: taxa de 3% la valoarea bunurilor partajabile, pe lângă onorariul de avocat dacă soții beneficiază de servicii avocațiale, cu excepția situațiilor în care părțile pot beneficia de ajutorul public judiciar conform OUG 51/2008.

Taxa de timbru de 3% va putea fi restituită, la cerere, dacă soții încheie un acord de mediere prin care stabilesc modalitatea de partajare a bunurilor comune.

Restituirea taxei de timbru se poate obține astfel:

1. Se declanșează procedura judiciară cănd soții depun la instanță cererea de divorț prin acordul părților. Ulterior, la termenul solicitat de către instanță, soții depun acordul de mediere ce va cuprinde și partajul. Odată cu acordul, se depune cererea de restituire a taxei de timbru. Instanța ia act de acordul acestora, verifică legalitatea acordului și-l încuviințează.

2. Se apelează la procedura notarială sau administrativă pentru soluționarea divorțului și a cererilor accesorii, iar ulterior va fi soluționat partajul în instanță, prin mediere, potrivit procedurii descrise în pararaful anterior.

Ca atare, se beneficiază de restituirea taxei de timbru numai dacă soții/foștii soți ajung la o înțelegere prin mediere și cer încuviințarea acordului în instanță.  

Partajul poate fi convențional (prin bună învoială) sau judiciar (prin hotărâre judecătorească).
Dacă un coproprietar este lipsit de capacitate de exerciţiu ori are capacitate de exerciţiu restrânsă, partajul va putea fi făcut prin bună învoială numai cu autorizarea instanţei de tutelă, precum şi, dacă este cazul, a ocrotitorului legal.
Partajul prin bună învoială poate fi desfiinţat pentru aceleaşi cauze ca şi contractele.
In cazul bunurilor imobile, pentru îndeplinirea condițiilor de valabilitate, părțile trebuie să ceară autentificarea notarială a acordului sau încuviințarea instanței.


Modalităţile de partajare sunt:
- în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar ce va fi stabilită;
- atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia din soți/foștii soți, la
cererea acestora;
- vânzarea bunului şi distribuirea preţului: vânzarea bunului se face în modul stabilit de soți iar în caz de neînţelegere, prin licitaţie publică, în condiţiile legii, iar distribuirea preţului se va face în conformitate cu cotele stabilite, de comun acord sau de către instanță.


Valoarea bunurilor partajabile
Se stabilește de comun acord de către soți/foștii soți. Avantajul stabilirii de comun acord este dat de faptul ca se evită costurile privind expertul evaluator și se evită prelungirea duratei de soluționare a partajului.

La valoarea ce se stabilește pentru toate bunurile partajabile se calculează taxa de timbru de 3%.

Dacă părțile nu se înțeleg cu privire la valoarea bunurilor partajabile, instanța va numi un expert evaluator care va stabili cuantumul acesteia. Onorariul expertului va fi suportat de catre soti.


Bunurile ce se partajează: bunurile mobile și imobile dobândite de soți în timpul căsătoriei.

Efectele partajului

  • dreptul de proprietate asupra bunurilor partajate se naşte de la data stabilită prin actul de partaj, dar nu mai devreme de data încheierii actului, în cazul împărţelii voluntare, sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti;
  • în cazul imobilelor, efectele juridice ale partajului se produc numai dacă actul de partaj încheiat în formă autentică sau hotărârea judecătorească rămasă definitivă, după caz, au fost înscrise în cartea funciară.

      


Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!




Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...