marți, 1 aprilie 2014

"Joaca" de-a avocatul!


Postarea de astazi este inspirata din practica personala, dintr-un proces in care am fost angajata sa reprezint un client intr-o cale de atac. Fara sa dau nume, va voi descrie situatia cu care m-am confruntat si rezultatul obtinut astfel ca dvs sa ganditi de doua ori si sa actionati o data.

Regula mea este ca nu preiau dosare incepute de altcineva, coleg avocat sau alte persoane (mandatari). Totusi, in anumite cazuri, am facut exceptii. 

De ce nu le preiau?
Pai e simplu: daca anumite exceptii nu sunt invocate in fata instantei in termenul prevazut de lege, daca anumite probe nu sunt administrate corect si in termen, partea este decazuta din dreptul de a le putea administra intr-o cale de atac. Exceptie fac situatiile in care partea a fost in imposibilitate, din motive stabilite de legiutor, de a administra aceste probe. Cu alte cuvinte, daca apararile nu au fost folosite atunci cand trebuie, degeaba le mai invocati ulterior ca nu le mai asculta nimeni. 
Asa incat, decat sa pierd un proces intr-o cale de atac pentru ca in fata instantei de fond colegul/mandatarul nu au dat dovada de diligenta, prefer sa refuz sa preiau acel dosar.  Clientul va tine minte ca eu i-am pierdut cauza, fiind ultima persoana care m-am ocupat de cauza lui. E o chestiune psihologica.
Pentru mine, ca profesionist, e important atat dosarul respectiv privit in ansamblu, dar si rezultatul pe care il obtin, acesta reprezentand o validare, o recunoastere a muncii mele.

Sa revin la speta de care va povesteam mai sus: era vorba de o recunoastere in Romania a unei hotarari pronuntate in strainatate. Pentru mine, avand atatia ani de experienta, aceasta este o speta relativ simpla. Dar unui necunoscator in domeniu i-a pus serioase probleme. Partea care domiciliaza in strainatate a numit pe X ca mandatar (fara studii juridice) ca sa se ocupe de aceasta problema. Se vede ca au tratat (atat partea, cat si mandatarul) extrem de superficial dosarul, instanta de fond le-a pus in vedere sa indeplineasca tot felul de sarcini, o parte dintre ele le-au indeplinit in termenul stabilit de lege, altele nu, unde nu avea date exacte mandatarul a improvizat, oferind instantei date eronate si rezultatul a fost urmatorul: cererea formulata a fost respinsa.

In calea de atac, din pacate pentru partea respectiva rezultatul a fost acelasi, rezultat pe care l-am anticipat si comunicat partii inca de cand am studiat dosarul. 

Ce se mai poate face acum? Nimic!!!!

Ce inseamna asta pentru partea care a cerut recunoasterea hotararii in Romania? Ca hotararea pronuntata in strainatate nu poate produce efecte juridice in Romania. Cu alte cuvinte, degeaba a obtinut clientul o hotarare judecatoreasca in alta tara atata timp cat efectele acele hotarari nu sunt recunoscute si pe teritoriul Romaniei.

De ce va spun toate acestea?
Pentru ca e foarte important pentru dvs sa apelati la profesionisti atunci cand e vorba de drepturile dvs. Pentru ca anii de experienta ai avocatilor, prezenti zi de zi in instanta nu pot fi contestati. Nu dati mandat unor persoane fara pregatire juridica, acestea sunt "desfiintate" din punct de vedere juridic de catre avocati. Mandatarii nu au practica in instanta, se pierd usor in fata judecatorilor si a situatiilor in fata carora sunt pusi. Nu cunosc termenii juridici, limbajul juridic, nu stiu ce sa raspunda si cum sa reactioneze in fata judecatorului, aspecte care sunt foarte importante.

Tineti seama de informatia de mai sus si retineti ca e important sa aveti parte de o aparare corespunzatoare pe durata intregului proces, nu doar in caile de atac. Atunci e posibil sa nu se mai poata indrepta nimic, oricat de bun ar fi avocatul dvs.

E important sa stiti ca odata ce ati pierdut anumite drepturi e posibil sa fie pierdute pentru totdeauna. Ca exceptie, indic stabilirea programului de vizitare pentru minori, stabilirea cuantumului pensiei alimentare, etc care pot fi schimbate daca se schimba si conditiile de care s-a tinut cont la momentul pronuntarii hotararii.

Stiu ca multi dintre dvs credeti ca apeland la o ruda, un prieten "iesiti mai ieftin" decat daca ati apela la un avocat. Dar e posibil ca rezultatul sa va coste mult mai mult, iar complicatiile ulterioare sa fie dintre cele mai grave..... 
Si va intreb: cand mergeti sa va operati nu va adresati specialistului? Va poate opera un inginer? S-ar putea, dar trebuie sa va asumati si rezultatul interventiei.
Daca atunci cand e vorba de sanatatea dvs va indreptati catre unul dintre cei mai buni medici, de ce nu ati proceda la fel si in cazul drepturilor dvs?



Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!





Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...