vineri, 13 iulie 2018

Vacanta judecatoreasca

Cat timp dureaza vacanta judecatoreasca?

Vacanta judecatoreasca dureaza doua luni pentru toate instantele judecatoresti si a fost stabilita in baza Legii nr. 92 din 4 august 1992. Astfel, perioada 1 iulie – 31 august a fiecarui an calendaristic este perioada in care se efectueaza concediile de odihna prevazute legal pentru personalul instantelor, timp in care puteti demara procedura premergatoare actiunii in instanta.

Ce cauze se judeca in perioada vacantei judecatoresti?
În perioada amintită vor fi judecate cauzele pentru care legea prevede soluţionarea de urgenţă şi cu celeritate. Potrivit legii, în perioada vacanţei judecătoreşti, activitatea de judecată a instanţelor va continua: în materie penală, pentru cauzele cu arestaţi; în alte materii, pentru cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, cererile de ordonanţă preşedinţială, precum şi în alte cauze considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă.
Preşedintele instanţei şi, la instanţele unde sunt secţii, împreună cu preşedinţii acestora, vor desemna judecătorii care vor constitui completele de judecată în perioada vacanţei judecătoreşti. Pentru judecătorii, tribunale şi curţi de apel, modul de desemnare a judecătorilor în complete precum şi de asigurare a conducerii instanţelor şi a secţiilor acestora pe timpul vacanţei judecătoreşti se stabileşte prin regulament, aprobat de ministrul justiţiei.

In functie de tipul cauzei dvs, e important sa hotarati daca doriti sa va reprezentati singur interesele in fata instantei de judecata sau daca doriti sa fiti asistat/reprezentat de avocat. Daca alegeti prima varianta,  va veti ocupa de redactarea actiunii, de depunerea acesteia la instanta competenta, de plata taxei de timbru, de pregatirea si adminsitrarea probatoriului si a concluziilor finale. Daca alegeti sa fiti asistat/reprezentat, avocatul ales va face toata munca pentru dvs.

Va sfatuiesc sa profitati de acest interval de timp si sa depuneti actiunile dvs la instantele competente. Castigati astfel timp si veti primi termene mai repede decat daca ati astepta sa depuneti actele pana la data de 1 septembrie, cand se reia programul normal al instantelor.

Avocatii sunt in concediu pe perioada vacantei judecatoresti?

Intrucat activeaza intr-o profesie liberala, avocatii au liberatea de a-si face programul cum gasesc de cuviinta. Cel mai probabil, un avocat nu va sta doua luni in concediu, iar in situatia in care unul nu este disponibil, se poate alege un altul, tabloul avocatilor avand in componenta sa suficient de multi avocati.

Am postat deja data la care cabinetul nostru intra in vacanta! Deocamdata, activitatea se desfasoara conform programului zilnic afisat pe pagina site-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...