joi, 23 iulie 2015

Adevar sau minciuna?



Bun gasit,

Aceasta postare nu este despre legi, avocatura si altele din aceeasi tema, ci despre.....oameni. Da, am intalnit printre cei care ma abordeaza in rezolvarea unor chestiuni de ordin juridic, o anumita categorie de oameni care m-au uimit prin atitudine.

Postarea am intitulat-o "Adevar sau minciuna?" pentru ca in urma unor interactiuni cu diverse persoane de-a lungul timpului, am ajuns sa ma intreb (doar retoric, e drept!) cum e mai bine sa procedez : sa fiu sincera si deschisa cu oamenii (inclusiv cu clientii) sau sa le spun ceea ce vor sa auda (chiar daca asta presupune sa le ofer informatii eronate)?

Prima varianta de raspuns e cea care ma reprezinta si conforma careia actionez. Da, sunt sincera cu oamenii, deschisa, le dau informatiile pe care le cer, iar acolo unde nu sunt sigura aleg sa-i trimit catre specialistiii in domeniul respectiv. (experti contabili, executori judecatoresti, notari, psihologi, etc). Nu am nicio problema in a spune deschis "nu detin aceasta informatie, intrebati specialistul". 

Exista insa aceasta categorie de oameni care vor de la mine (ca avocat) toate raspunsurile la problemele lor, probleme in care i-am putut ghida decat pana la un punct. Mai departe, i-am indrumat catre specialisti. In loc sa aprecieze ca nu i-am mintit, ca nu le-am dat informatii eronate, ci dimpotriva, i-am trimis la o persoana care zi de zi rezolva situatii similare cu a lor, au considerat ca nu vreau sa-i ajut si s-au suparat....


Nu vad situatiile de mai sus ca pe niste pierderi, ci ca pe un castig pentru ambele parti. 
Relatiile mele cu oamenii (inclusiv clientii) sunt bazate pe comunicare deschisa, pe incredere reciproca, pe sinceritate. Nu promit ca pot face lucruri care nu-mi stau in putere sa le fac. Pot sa promit ca voi face tot ce pot sa rezolv problema, dar nu voi garanta si un anumite rezultat. Sunt OM inainte sa fiu avocat, empatizez cu oamenii, sunt un om de cuvant si asta spune multe. Asa sunt si asa vreau sa raman.


Castiga si persoanele de care am facut vorbire mai sus? 
Cu siguranta!
Vor gasi ceea ce cauta, adica acei oameni care sa le promita "marea cu sarea", care ii vor minti cu privire la costuri (de timp/financiare) si astfel iau nastere "povestile" acelea cu oameni inselati.....Nu intamplator spuneam ca si ei  vor castiga.....vor castiga experienta si, eventual, data viitoare vor alege altfel. Sau nu. Unii nu invata nimic din lectiile de viata prin care trec.


Pornind de la cele de mai sus, va intreb: la o prima interactiune cu avocatul, dvs ce asteptari aveti de la omul, specialistul din fata dvs? 

Doriti o solutie legala la problema dvs, corect? Sau mai multe solutii, daca e posibil....  :) 
Doriti sa fiti informat corect cu privire la proceduri, costuri, etc?
Daca avocatul nu are competenta sa va raspunda anumitor intrebari care tin de alte ramuri de drept (experti, notari, executori judecatoresti), cum procedati? Acceptati indrumarea avocatului care va sfatuieste sa va consultati cu specialistii care va pot oferi informatii  pertinente in cazul dvs, care s-au pregatit special pentru acel domeniu (ca de asta sunt specialitati diferite), care zi de zi rezolva probleme ca ale dvs?


Dvs cum ati proceda? 
Va invit sa-mi lasati mai jos un comentariu si sa va spuneti punctul de vedere si sa invatam unii de la altii din experientele de viata.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...