miercuri, 19 noiembrie 2014

Pierderea indemnizatiei pentru cresterea copilului


Incepand din anul 2012, statul poate suspenda dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului pentru cei care nu isi achita obligatiile fiscale. Mai exact, in cazul in care beneficiarii acestui ajutor nu isi achita taxele si impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an, dreptul la plata va fi suspendat pe o perioada de 5 luni. Totusi, cei care nu si-au platit la timp impozitele pot fi repusi in drepturi daca indeplinesc unele conditii.  

Incepand cu anul 2012, pentru mentinerea dreptului la indemnizatia de crestere a copilului, familiile beneficiare au obligatia sa isi achite impozitele si taxele fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate.
Conform reglementarilor legale, acestia pot achita impozitele pana la 31 martie a fiecarui an. Daca, pana la aceasta data, primarul constata ca nu a fost indeplinita obligatia de plata, atunci va suspenda, prin dispozitie, dreptul la indemnizatia de crestere a copilului pentru o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii aprilie.
Totusi, daca beneficiarii reusesc, in cursul celor 5 luni, sa isi achite obligatiile, statul va relua plata indemnizatiei de crestere a copilului, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii.
Concret, potrivit institutiei, pentru a fi repusi in plata, beneficiarii indemnizatiei vor transmite agentiei teritoriale copia actului eliberat de autoritatea administratiei publice locale prin care se face dovada achitarii obligatiilor de plata catre bugetul local.
Pe de alta parte, insa, daca pana la sfarsitul perioadei de 5 luni, nu sunt achitate obligatiile fata de bugetul local, drepturile inceteaza definitiv, atentioneaza sursa citata.
Atentie! Persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau mai multor copii nu sunt obligate sa achite taxele si impozitele, mentinandu-si, chiar daca nu platesc, drepturile de indemnizatie de crestere a copilului.
Aceste reglementari nu sunt valabile doar pentru beneficiarii indemnizatiei de crestere a copilului, ci si pentru cei care primesc ajutor social sau alocatie pentru sustinerea familiei.

Ce trebuie sa stiti despre indemnizatia de crestere a copilului?
Potrivit dispozitiilor legale, indemnizatia lunara se cuvine doar solicitantilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
  • sunt cetateni romani, straini sau apatrizi;
  • au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
  • locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Indemnizatia de crestere a copilului reprezinta 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, aceasta valoare fiind stabilita la finalul anului 2012 de Legea nr. 166/2012.  De asemenea, conform prevederilor instituite atunci, concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor se acorda pentru fiecare dintre nasteri. Aceasta in conditiile in care, pana in octombrie 2012, legea limita acordarea concediului si a indemnizatiei la 3 nasteri.
Potrivit OUG nr. 111/2010, actul normativ care reglementeaza regimul de acordare a indemnizatiei lunare, parintii pot alege intre un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (3 ani in cazul copilului cu handicap) si un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. In ambele situatii, legislatia reglementeaza cuantumul minim si cuantumul maxim al indemnizatiei lunare, raportandu-l la indicatorul social de referinta, care si in 2014 este in valoare de 500 de lei.
Prin urmare, in cazul in care opteaza pentru concediu pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, cea mai mica valoare a indemnizatiei va fi 600 de lei, iar cea mai mare poate fi de maximum 3400 lei.
In schimb, pentru parintii care aleg un concediu de 2 ani, indemnizatia va fi cuprinsa intre 600 de lei si maximum 1200 lei.
Atentie! Optiunea beneficiarului referitoare la durata concediului de crestere a copilului se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
Conform dispozitiilor, nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...