marți, 12 februarie 2013

Divortul in cazul romanilor din strainatate



Articolul de astazi m-am gandit sa-l scriu in sprijinul romanilor care au domiciliul/resedinta in strainatate si doresc sa initieze divortul in Romania. E o realitate, o situatie foarte des intalnita in ultima vreme, multi romani plecati din tara imi scriu e-mailuri in care imi cer sfaturi cu privire la procedura divortului. Acesta este motivul pentru care am hotarat sa scriu acest articol in care va voi prezenta cadrul legal general in care poate fi initiata aceasta procedura.

Asadar, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sau cetatenii romani casatoriti cu cetateni straini pot obtine divortul in Romania daca imputernicesc un avocat roman care sa ii reprezinte. In cazul divorturilor cu element de extraneitate se pune problema instantei competente sa judece divortul.

Cadru legal

1. Divort si incredintare minori, reglementari comunitare.
Consiliul Europei a adoptat regulamentul nr. 2201/2003, regulament ce cuprinde reglementari privitoare la divort si la incredintarea minorilor celor doi soti.
Regulamentul nr. 2201/2003 este un act normativ comunitar, obligatoriu si direct aplicabil dupa integrarea Romaniei in UE la data de 1 Ianuarie 2007.

Competenta instantelor de judecata din Romania de a solutiona cererile de divort.
Normele referitoare la competenta jurisdictionala interna se regasesc in materia civila in art. 607 din Codul de Procedura Civila:
“Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu isi are domiciliul in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.”

Regulamentul nr. 2201/2003 contine dispozitii referitoare la litigiile cu element de extraneitate in relatie cu un stat membru si anume competenta exclusiva de fond in materie civilia.
Astfel, conform articolului 3 din Regulament sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla:
  • resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
  • ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
  • resedinta obisnuita a paratului sau
  • in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
  • resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.
Astfel, in baza art. 3, alin. 1, lit. a oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla:
  • resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
  • ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
  • resedinta obisnuita a paratului sau
  • in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
  • resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.
In cazul in care sotii doresc sa divorteze nu se regasesc in niciuna din situatiile enumerate anterior (prevazute de art. 3, alin 1, lit a) dar au ambii cetatenie romana, pot atrage competenta instantelor de judecata din Romania in baza dispozitiilor art. 3, alineatul 1, lit.b din Regulament.

2. Dispozitiile Legii 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat in materia divortului.
In ceea ce priveste dreptul roman, legea cadru care reglementeaza raporturile de drept international privat este legea 105/1992. Potrivit Legii 105/1992, divortul este reglementat de:
  • legea nationala comuna;
  • in caz de cetatenii diferite de legea domiciliului comun.
In ipoteza in care nu exista cetatenie comuna sau domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sunt supuse legii statului pe teritoriul caruia au sau au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai stranse legaturi.

In situatia divorturilor cu element de extraneitate este recomandabil sa apelati la un avocat specializat in reprezentarea clientilor din afara tarii, cu experienta in dreptul familiei si drept international privat.

Cabinetul de avocatura "Petronela Prunianu" asigura servicii juridice necesare clientilor cu domiciliul in strainatate in cazul proceselor de divort, partaj, incredintare si reincredintare minori, de stabilire a programului de vizitare, recunoastere hotarari straine de divort, apostilare, supralegalizare acte.

Care sunt pasii de urmat:

1. Alegeti-va un avocat care sa va reprezinte interesele. Doar daca divortati prin acord puteti fi reprezentat de acelasi avocat, neexistand contrarietate de interese.
2. Cereti o consultatie juridica
3. Veti pregati actele necesare dosarului de divort.
4. Trimiteti actele avocatului.

Asta e tot!

Avocatul se va ocupa de redactarea cererii de divort, va completa dosarul cu tot ce e necesar, va plati pentru dvs taxa de timbru si timbrul judiciar, va depune actele la Judecatorie, va urmari termenul fixat pentru judecata, se va prezenta la termenul fixat si va va reprezenta eficient interesele. Dupa redactarea hotararii, o va investi cu formula definitiva (daca nu decideti sa exercitati calea de atac in termenul legal indicat).

Sper ca informatiile de mai sus sa va fie de folos.




Nu uitati: un om informat este un om puternic!


 


Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...