luni, 21 ianuarie 2013

Divortul pe intelesul tuturor - partea a 2 a



Important!

Pentru ca in timp au intervenit modificari legislative importante, este posibil ca unele dintre informatiile de mai jos a nu mai fie de actualitate.


Va sfatuim sa urmariti articolele noi si sa cititi articole updatate:




Astazi voi continua seria articolelor despre procedura divortului si vom vorbi despre



TIPURI DE DIVORT

Conform legislatiei in vigoare, se disting doua modalitati de divort:


     1. Divortul prin acord, care dureaza aproximativ 2 luni pana la solutionare. Conform Legii 202/2010, se poate pronunta divortul prin acord daca partile se inteleg cu privire la realizarea divortului si, daca este cazul, a modului in care copiii minori din casatorie vor fi incredintati dupa divort, indiferent daca au sau nu copii minori din casatorie si indiferent cat timp a trecut de la data casatoriei.



  Divortul prin acord este primul punct de discutie pe care il subliniez in cadrul oricarei consultatii juridice pe teme de divort.

       Avantajele divortului prin acord sunt substantiale: reducerea implicatiilor emotionale, incheierea in cel mai elegant mod a unei relatii personale intre cei doi soti, reducerea timpului de solutionare a divortului si a costurilor aferente.


 
Tot in baza Legii 202/2010, divortul prin acord se poate realiza atat la Judecatorie, cat si la oficiile de Stare Civila. Totusi, orice tip de divort se poate pronunta de catre o instanta de judecata.



Divortul la notar


Modificarile aduse de Legea privind Mica Reforma a Justitiei, la sfarsitul anului 2010, au adus posibilitatea realizarii divortului si la notar, dar doar pentru situatia cand partile se inteleg, nu au copii minori si nici dispute privind numele dupa casatorie, partaj samd... Ministerul Justitiei a elaborat procedura divortului prin notariat:
Ordin nr. 81/C/2011 privind completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995

Comparatie privind locul/costurile unde se desfasoara divortul prin acord


O prima comparatie ce trebuie facuta este cea a costurilor unui divort prin acord.
In cazul in care partile il efectueaza la Judecatorie, ei pot fi sau nu asistati de avocat. Taxa de timbru este in prezent de 39 de lei, onorariile de avocat pentru asistenta in cazul divortului prin acord fiind destul de reduse, reflectand complexitatea scazuta a demersurilor.

Divortul prin acord realizat la notariat poate insemna o serie de vizite si documente de intocmit, o procedura ce trebuie sa ii permita notarului sa le acorde un timp de gandire sotilor si apoi sa intocmeasca un document, comunicand rezultatul si catre Starea civila. Costul rezultat in aceasta situatie poate fi superior primei cai mentionate, in cadrul cunoscut al onorariilor notariale.

In fine, o ultima solutie poate fi realizarea divortului direct la Starea civila, solutie ce, teoretic nu implica alte costuri decat taxele legale, dar poate aduce cetateanul in contact direct cu birocratia, cozile, termenele de asteptare aferente. Ca si costuri, poate fi o solutie comparabila cu cea efectuata prin instanta.

Din punctul de vedere al timpului de desfasurare, trebuie spus ca divortul prin Judecatorie, in cazul acordului, se poate finaliza la primul termen de judecata. In celelalte doua cazuri, se poate termina totul mai rapid, insa, evident, pot apare si elemente ce complica situatiile.

Nu se poate realiza la starea civila sau la notar divortul prin acord daca:
-cei doi soti nu se inteleg cu privire la numele purtat de sotie dupa divort;
-exista copii minori din casatorie si sotii nu se inteleg cu privire la aspecte care ii vizeaza pe acestia;
-exista si alte cereri.


Si cei aflati in strainatate pot divorta prin acord, imputernicind un avocat care sa ii reprezinte, in anumite conditii exprese, fara ca prezenta lor sa mai fie necesara in Romania.  


Avantajele divortului de comun acord

In primul rand, un avantaj al urmarii procedurii divortului prin acordul partilor este aceea ca nu mai este necesara dovedirea si stabilirea culpei.

In al doilea rand, un proces de divort prin acordul partilor se solutioneaza intr-un singur termen de judecata, daca totul este in regula.

Alte avantaje ale divortului prin acord sunt si cele de ordin emotional, cei doi soti reusind sa treaca prin acest demers mult mai usor si mai putin traumatizant. Atat sustinerea de catre amandoi a demersurilor de divort, cat si lipsa necesitatii stabilirii celui/celor vinovati de situatia existenta, permite partilor implicate sa se desparta intr-un mod civilizat, lipsit de accente dramatice negative.

Studiile de specialitate arata ca o persoana care a trecut printr-un proces de divort prin acord reuseste mult mai repede sa isi refaca viata si sa se reechilibreze din cat mai multe puncte de vedere.

Sper ca informatiile de mai sus sa va fie de folos si sa va ajute sa luati cea mai buna decizie in deplina cunostinta de cauza.

In urmatorul articol va voi prezenta informatii utile despre divortul din motive temeinice.



Nu uitati: un om informat este un om puternic!





Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...