In toate procesele in care urmeaza sa decida cu privire la situatia unor copii minori, instantele de judecata sunt obligate sa aiba in vedere interesul superior al acestora.
Pentru determinarea interesului superior, instanta de judecata este obligata sa asculte punctul de vedere al Autoritatii Tutelare si, daca copiii in cauza au peste 10 ani, este obligata sa aiba in vedere si parerea lor. Acesta din urma procedura este numita deseori ascultarea copiilor minori sau ascultarea minorilor.
Ascultarea copiilor minori se efectueaza de catre instanta de judecata intr-o incapere speciala numita camera de consiliu. In practica, aceasta camera este biroul judecatorului. Pentru a nu intimida copiii, judecatorul este imbracat in haine obisnuite, nu foloseste roba neagra si discuta liber cu cei mici. Daca considera necesar, judecatorul poate solicita si prezenta unui psiholog, cu toate ca in practica acest lucru se intampla mai rar.
Intrebarile judecatorului in discutiile cu minorii vizeaza rareori direct fondul problemei (custodia copiilor, programul de vizita, etc.). In schimb, judecatorul incearca sa-si faca o parere cu privire la modul in care sunt crescuti si educati copiii, cu privire la gradul de afectiune pe care il au pentru fiecare parinte,etc.
Daca instanta considera ca minorii au gradul de maturitate necesar, ii poate intreba direct pe acestia despre problematica litigiului, de exemplu cu care din parinti ar dori sa locuiasca sau daca vor sa mearga in vizita la unul din parinti pe perioada verii. Toate raspunsurile pe care copiii le dau judecatorului sunt analizate in functie de capacitatea de intelegere a copilului si sunt notate in cuprinsul unui proces-verbal. In conformitate cu legislatia in vigoare, judecatorul, daca considera necesar, nu are nicio interdictie in a asculta si copiii cu varsta mai mica de 10 ani.
Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!
Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)
Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu