Imediat ce o familie se mareste prin aparitia unui nou membru, parintii, pe langa alte obligatii, o au si pe aceea de a inregistra nasterea copilului la serviciul de Stare Civila de care apartin.
Când declaraţia a fost făcută după termenul de 15 zile, dar înlăuntrul unui an de la naştere, înregistrarea se face pe baza aprobării primarului localităţii unde s-a produs naşterea (art. 20 alin. 1 din Legea nr. 119/1996).
Daca declaratia a fost facuta dupa ce au trecut cele 15 zile, dar nu mai tarziu de un an de la data nasterii, inregistrarea se face pe baza aprobarii primarului localitatii unde s-a produs nasterea.
Legislatia prevede procedura in cazul in care copilul nu a fost inregistrat in termenul legal, adica a trecut mai mult de un an de la nastere. Asadar, daca declaratia se face dupa trecerea unui an de la nastere, inregistrarea se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile care va contine toate datele pe care trebuie sa le aiba certficatul de nastere.
Temeiul de drept
Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civila si art 23 alin 2 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si juridice.
Actiunea de inregistrare tardiva a nasterii este o actiune civila prin care se asigura inregsitrarea nasterii unei persoane in evidentele de stare civila.
Cine are calitate procesuala?
Orice persoana interesata, respectiv parintii copilului, rudele acestuia sau institutia de ocrotire in a carei ingrijire se afla copilul are calitate procesuala activa.
Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor in a carui raza teritoariala s-a produs nasterea copilului , ca autoritate competenta sa intocmeasca actul de nastere are calitate procesuala pasiva.
Unde se introduce actiunea?
Actiunea se introduce la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla domiciliul persoanei interesate sau unde are sediul institutia care se ocupa de ingrijirea copilului.
Judecarea cauzei
Judecarea cauzei se face cu participarea procurorului.
Instanta de judecata are obligatia sa ceara politiei sa faca verificari pentru stabilirea identitatii, precum si a medicului legist cu privire la varsta, sexul persoanei a carui act de nastere se cere a fi inregistrat.
Dispozitiile art.21 alin 1 si 2 din Legea nr. 119/1996 sunt aplicabile si in cazul in care nasterea unui cetatean roman s-a produs in strainatate, iar declaratia de nastere se face in tara.
Pentru mai multe informatii, contactati-ne!
Nu uitati: un om informat este un om puternic!
Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)
se
introduce la judecătoria în a cărei rază are domiciliul persoana
interesată sau unde are sediul instituţia de ocrotire a copilului
(instanţa de la domiciliul sau sediul reclamantului). în vederea
soluţionării, instanţa solicită poliţiei verificări pentru stabilirea
identităţii, precum şi avizul medicului legist cu privire la vârsta şi
sexul persoanei al cărei act de naştere se cere a fi întocmit. Judecarea
cauzei se face cu participarea procurorului.Nu uitati: un om informat este un om puternic!
Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)
acţiune privind înregistrarea tardivă a naşterii, acţiune de stare civilă prin care se asigură înregistrarea naşterii unei persoane în evidenţele de stare civilă atunci când declararea naşterii la organul competent să facă înregistrarea a intervenit după un an de la data naşterii. Calitate procesuală activă are orice persoană interesată, respectiv părinţii copilului, rudele acestuia sau instituţia de ocrotire în a cărei îngrijire se află copilul. Calitate procesuală pasivă are serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor în a cărui rază teritorială s-a produs naşterea copilului, ca autoritate competentă să întocmească actul de naştere. Acţiunea se introduce la judecătoria în a cărei rază are domiciliul persoana interesată sau unde are sediul instituţia de ocrotire a copilului (instanţa de la domiciliul sau sediul reclamantului). în vederea soluţionării, instanţa solicită poliţiei verificări pentru stabilirea identităţii, precum şi avizul medicului legist cu privire la vârsta şi sexul persoanei al cărei act de naştere se cere a fi întocmit. Judecarea cauzei se face cu participarea procurorului. Aceste dispoziţii sunt aplicabile în mod corespunzător şi în cazul în care naşterea unui cetăţean român s-a produs în străinătate, iar declaraţia de naştere se face în ţară. Temeiul de drept îl reprezintă art. 21 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă şi art. 23 alin. (2) din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice.
Detalii: http://legeaz.net/dictionar-juridic/actiune-privind-inregistrarea-tardiva-a-nasterii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu