marți, 29 iulie 2014

Tipuri de divort si modalitati de formulare

Desfacerea casatoriei prin divort poate imbraca mai multe forme:

  • Divort prin acordul partilor;
  • Divort pentru motive temeinice;

                    1. divort din culpa comuna;
                    2.divort din culpa exclusiva a unuia dintre soti;

  • La cererea uneia din parti dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
  • La cererea sotului a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei. 

Divortul prin acordul partilor
Conform art. 373 Noul Cod civil desfacerea casatoriei se poate pronunta la cererea ambelor parti sau ca urmare a cererii introdusa de unul din soti si acceptata de catre celalalt sot.
In acesta situatie instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei. NU este necesara dovedirea unor motive de divort si nu trebuie audiati martori!
Acesta modalitate de divort este cea mai simpla, divortul pronuntandu-se chiar de la primul termen de judecata.
Important:Cererea de divort trebuie semnata de ambii soti sau introdusa de un sot si acceptata de catre celalalt sot in fata judecatorului la primul termen de judecata (sau ulterior).
Hotararea de divort care se pronunta pe baza acordului sotilor este definitiva si irevocabila (sentinta pronuntata nu mai poate fi atacata).

Divort din motive temeinice
Conform art. 373 Noul Cod civil divortul poate fi pronuntat si in cazul in care din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate.
In acest caz instanta trebuie sa constate indeplinirea a trei conditii:
-        existenta  unor motive temeinice
-        sa existe o vatamare grava a raporturilor dintre soti
-        imposibilitatea continuarii casatoriei

Prin urmare, in aceasta  situatie instanta trebuie sa constate existenta atat a culpei sotilor, cat si faptul ca raporturile dintre acestia sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Cat priveste motivele temeinice pentru care poate fi pronuntat divortul, in lege acestea nu sunt precizate expres, insa, in literatura de specialitate si in practica, au fost considerate motive temeinice de divort urmatoarele imprejurari:

Divortul din culpa comuna
In cazul in care, in temeiul art. 373 lit. b) Noul Cod civil se solicita desfacerea casatoriei din cauza unor motive temeinice care au vatamat grav raporturile de familie, insa din probatoriul administrat instanta constata vina ambilor soti, atunci va pronunta divortul din culpa comuna ambilor soti.
Probele care vor putea fi solicitate de sotii: inscrisuri,martori si interogatorii.

Divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti
In cazul in care temeiul de drept al cererii dvs este tot art. art. 373 lit. b) Noul Cod civil, respectiv aveti motive intemeiate si probe solide se poate solicita instantei de judecata pronuntarea divortului  din culpa exclusiva a sotului parat.
Motive intemeiate  pentru a se pronunta divortul din culpa exclusiva a unui sot pot fi (exemplificativ): relatiile extraconjugale, violenta conjugala fizica sau verbala, alcoolismul etc., insa toate acestea trebuie sa poata fi dovedite cu probe: martori, certificate medico-legale, alte inscrisuri.
Fireste, toate probele administrate trebuie sa arate ca este imposibila continuarea casatoriei si ca nu exista posibilitate de impacare intre soti.
Atentie:daca din probele administrate rezulta culpa exclusiva a sotului reclamant la divort, in practica judiciara a fost apreciata aceasta situatie ca nefiind suficienta pentru desfacerea casatoriei, instanta pronuntand respingerea actiunii!

Divortul in caz de separare
In acest caz, situatia este destul de clara: daca intre soti a intervenit o separare cu o durata de cel putin 2 ani, oricare dintre ei poate formula cerere de divort.
Ceea ce este de dovedit: durata separarii de cel putin 2 ani, iar in acest interval sa nu existe perioade de reluare a convietuirii sotilor.
Probe: inscrisuri si martori.

Divortul din motive de sanatate
 La art. 373 lit. d) Noul Cod civil  este prevazuta si posibilitatea ca  unul din soti, respectiv cel care are o problema de sanatate grava sa poata solicita desfacerea casatoriei.
Important de retinut: cererea o poate introduce doar sotul bolnav, iar problema de sanatate trebuie sa fie de natura a face imposibila continuarea casatoriei.

    


Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!



Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

vineri, 11 iulie 2014

Procedura de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru din 26.11.2013

Procedura de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru din 26.11.2013, aprobată prin Ordinul comun nr. 1918/2013 / 65/2014 şi publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 28.01.2014 (M.Of. nr. 68/2014).

În vigoare de la 28.01.2014

CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

1. Fac obiectul prezentei proceduri sumele achitate de contribuabili, cu titlu de taxe judiciare de timbru, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, denumită în continuare ordonanţă, pentru care instanţele judecătoreşti competente, Ministerul Justiţiei sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilit suma cuvenită a fi restituită la cererea solicitanţilor.

2. Stabilirea sumelor de restituit se face de către instanţa judecătorească prevăzută de art. 45 alin. (4) din ordonanţă, denumită în continuare instanţă judecătorească competentă, iar compensarea şi/sau restituirea se fac/face de către organul fiscal competent din cota-parte a taxei care i se cuvine.

3. În vederea restituirii sumei cuvenite, contribuabilul solicitant depune în cadrul termenului legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire, în original, la registratura unităţii administrativ-teritoriale, denumită în continuare organul fiscal local, cererea de restituire soluţionată de instanţa judecătorească competentă. Pe cererea de restituire solicitantul înscrie numele şi prenumele/denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală, modalitatea de restituire a banilor: în contul bancar, în numerar sau prin mandat poştal, după caz, şi ataşează documentul de plată al taxei judiciare de timbru.

4. În cazul solicitanţilor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară, în contul indicat prin cererea de restituire, iar în cazul solicitanţilor persoane fizice, restituirea se va efectua fie în contul bancar indicat prin cererea de restituire, fie în numerar, pentru sume aprobate de instanţa judecătorească mai mici de 500 lei, fie prin mandat poştal. În cazul în care restituirea se face în cont bancar, în cererea de restituire se vor indica codul IBAN şi banca la care este deschis acest cont.

5. Cererea de restituire prevăzută la pct. 3 se soluţionează în termenul prevăzut de art. 70 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, calculat de la data depunerii acesteia la registratura organului fiscal local.

6. În termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii prevăzute la pct. 3, organul fiscal local transmite organului fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, denumit în continuare organul fiscal central competent, cererea solicitantului, decizia instanţei judecătoreşti competente şi documentul de plată a taxei judiciare de timbru, în copie, precum şi certificarea faptului că suma în cauză a fost încasată şi nu a mai fost restituită, în original.

7. Certificarea operaţiunii de plată a taxei judiciare de timbru se efectuează de către organul fiscal local, prin formularul "Adresa de confirmare a sumei achitate cu titlu de taxă judiciară de timbru cuvenită bugetului de stat", prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.

8. În scopul efectuării compensării prevăzute de lege, sumele reprezentând taxa judiciară de timbru de restituit sunt exigibile la data depunerii cererii de restituire soluţionate de instanţa judecătorească competentă la registratura organului fiscal local.

CAPITOLUL II
Procedura de restituire a cotei-părţi din taxa judiciară de timbru care se face venit al bugetului local


9. După primirea cererii de restituire, compartimentul cu atribuţii de compensare/restituire, denumit în continuare compartiment, procedează la verificarea în evidenţa analitică pe plătitori, sub aspectul identificării eventualelor obligaţii fiscale restante înregistrate de către solicitant.

10. Dacă nu se constată existenţa unor obligaţii fiscale restante ale solicitantului, compartimentul va întocmi formularul ITL 060 - "Decizia de restituire a sumelor de la bugetul local", în două exemplare, din care un exemplar se va transmite solicitantului, iar al doilea exemplar se va arhiva la dosarul solicitantului, după caz.

11. În cazul în care se constată existenţa unor obligaţii fiscale restante ale solicitantului, sumele solicitate se restituie numai după efectuarea compensării cu obligaţiile bugetare existente în evidenţa analitică pe plătitori, cu respectarea prevederilor art. 116 şi 117 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

a) Dacă suma de restituit este mai mică decât obligaţiile fiscale restante ale solicitantului, se va efectua compensare până la concurenţa sumei de restituit.

b) Dacă suma de restituit este mai mare sau egală cu suma reprezentând obligaţii fiscale restante ale solicitantului, se va efectua compensarea până la concurenţa obligaţiilor fiscale restante, diferenţa rezultată restituindu-se acestuia.

12. În cazul în care s-a procedat la compensare, compartimentul va întocmi formularul ITL 060 - "Decizia de restituire a sumelor de la bugetul local", în două exemplare, din care un exemplar se va transmite solicitantului în termen de 7 zile, iar al doilea exemplar se va arhiva la dosarul solicitantului, după caz.

13. În vederea restituirii efective a sumelor cuvenite, organul fiscal local înştiinţează solicitantul în vederea prezentării acestuia la ghişeu pentru efectuarea restituirii în numerar sau efectuează restituirea în contul precizat de solicitant, după caz, cu încadrarea în termenul prevăzut de art. 70 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

CAPITOLUL III
Procedura de restituire a cotei-părţi din taxa judiciară de timbru care se face venit al bugetului de stat

14. După primirea documentaţiei prevăzute la pct. 6, organul fiscal central competent, prin compartiment, procedează la verificarea acesteia şi a cotei-părţi din taxa judiciară de timbru care se cuvine a fi restituită din bugetul de stat.

15. Prin organ fiscal central competent potrivit dispoziţiilor art. 33 şi 36 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege:

a) în cazul persoanelor juridice şi al persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere - organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe;

b) în cazul persoanelor fizice - organul fiscal în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul fiscal persoana fizică;

c) în cazul persoanelor fizice sau juridice care nu au domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul social în România - Administraţia fiscală pentru contribuabili nerezidenţi din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti.

16. În situaţia în care, în urma verificării efectuate potrivit dispoziţiilor pct. 14, organul fiscal central competent constată că documentaţia transmisă de către organul fiscal local este incompletă ori constată erori în calcularea cotei-părţi din taxa judiciară de timbru care se cuvine a fi restituită din bugetul de stat, va restitui acestuia, în termen de două zile lucrătoare, documentaţia transmisă, în vederea completării ori corectării ei, după caz.

17. Organul fiscal local efectuează completările/corecţiile necesare şi retransmite în termen de două zile lucrătoare organului fiscal central competent documentaţia legal întocmită.

18. După primirea documentaţiei corecte şi complete, organul fiscal central competent, prin compartiment, va efectua verificarea datelor din evidenţa analitică pe plătitori, sub aspectul identificării eventualelor obligaţii fiscale restante înregistrate de către solicitanţi.

19. În cazul în care se constată că solicitantul nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetele administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, organul fiscal central competent va întocmi decizia de restituire prevăzută de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire şi rambursare a sumelor de la buget, precum şi de acordare a dobânzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depăşirea termenului legal, în 3 exemplare. În baza deciziei de restituire aprobate, organul fiscal central competent va întocmi, în 3 exemplare, nota privind restituirea/rambursarea unor sume prevăzută de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 585/2005 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanţelor fiscale, cu modificările şi completările ulterioare.

20. În cazul în care se constată existenţa unor obligaţii fiscale restante ale solicitantului, sumele solicitate se restituie numai după efectuarea compensării cu obligaţiile existente în evidenţa analitică pe plătitori, întocmindu-se în acest sens decizia privind compensarea obligaţiilor fiscale prevăzută de Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.314/2007 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale înregistrate de către aceştia, cu modificările şi completările ulterioare.

21. În situaţia în care suma de restituit este mai mare sau egală cu suma reprezentând obligaţiile fiscale restante ale solicitantului, organul fiscal central competent efectuează compensarea până la concurenţa acestor obligaţii fiscale, iar eventuala diferenţă rezultată în urma compensării o restituie acestuia.

22. În vederea efectuării compensării şi restituirii, organul fiscal central competent întocmeşte, în 3 exemplare, decizia privind compensarea obligaţiilor fiscale, decizia de restituire şi nota privind restituirea/rambursarea unor sume, după caz, care se transmit la unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent, în scopul efectuării operaţiunilor de compensare şi de restituire.

Compensarea/restituirea se efectuează din contul de venituri al bugetului de stat "Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru", codificat cu codul de identificare fiscală al unităţii administrativ-teritoriale în care sumele au fost încasate.

23. Unitatea Trezoreriei Statului va efectua restituirea sumei rămase după efectuarea operaţiunii de compensare, în contul bancar înscris de solicitant în cererea de restituire.

24. În cazul solicitanţilor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară, în contul indicat de către aceştia prin cererea de restituire.

25. În cazul solicitanţilor persoane fizice, restituirea se va efectua fie în contul bancar (cont IBAN) indicat prin cererea de restituire, fie în numerar, pentru sume aprobate de instanţa judecătorească mai mici de 500 lei, fie prin mandat poştal.

În cazul restituirii prin mandat poştal, acestea se emit de organul fiscal central competent şi se transmit unităţii Trezoreriei Statului, însoţite de un borderou centralizator în vederea întocmirii de unitatea trezoreriei statului a ordinului de plată, de virare a sumei totale în contul Companiei Naţionale "Poşta Română" - S.A. În această situaţie unitatea Trezoreriei Statului depune mandatele poştale la unităţile Companiei Naţionale "Poşta Română" - S.A. împreună cu o copie a borderoului centralizator şi a ordinului de plată.

26. În vederea efectuării restituirii în numerar, organul fiscal central competent va transmite unităţii Trezoreriei Statului, cu cel puţin 7 zile lucrătoare înaintea împlinirii termenului legal de soluţionare a cererii de restituire, decizia privind compensarea obligaţiilor fiscale şi/sau nota privind restituirea/rambursarea unor sume, împreună cu "Înştiinţarea de restituire a unor sume reprezentând taxe judiciare de timbru", al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.

27. Programarea pe zile a solicitanţilor pentru care restituirea se face în numerar se va efectua de către unitatea Trezoreriei Statului, cu încadrarea în termenul legal de soluţionare. Data la care a fost programat solicitantul în vederea ridicării în numerar a sumei va fi înscrisă de către unitatea Trezoreriei Statului în înştiinţarea de restituire.

28. Unitatea Trezoreriei Statului va transmite organului fiscal central competent, în ziua imediat următoare avizării acestora, două exemplare ale înştiinţării de restituire şi ale deciziei privind compensarea obligaţiilor fiscale, după caz.

29. Organul fiscal central competent, prin compartimentul cu atribuţii de compensare/restituire, va ţine o evidenţă a restituirilor, va transmite solicitantului un exemplar al înştiinţării de restituire şi al deciziei privind compensarea obligaţiilor fiscale, după caz, cel târziu în ziua imediat următoare primirii acestor documente de la unitatea Trezoreriei Statului.

30. În situaţia în care solicitantul nu se prezintă la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului la data stabilită, unitatea Trezoreriei Statului va efectua reprogramarea acestuia la o dată ulterioară, la solicitarea sa.

31. După efectuarea compensării şi/sau restituirii, după caz, unitatea Trezoreriei Statului păstrează un exemplar al deciziei privind compensarea obligaţiilor fiscale, al deciziei de restituire şi al notei privind restituirea/rambursarea unor sume şi le transmite pe celelalte două organului fiscal central competent, în termen de două zile.

32. După primirea documentelor, organul fiscal central competent va păstra un exemplar al deciziei privind compensarea obligaţiilor fiscale, al deciziei de restituire şi al notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru înregistrarea operaţiunilor în evidenţa analitică pe plătitori, şi îl va transmite pe celălalt solicitantului, în termen de 7 zile.

CAPITOLUL IV
Dispoziţii finale


33. Documentele întocmite în vederea soluţionării solicitărilor de restituire a sumelor reprezentând taxa judiciară de timbru se arhivează la dosarul fiscal al solicitantului, după caz.

34. Organul fiscal central competent va transmite organului fiscal local, de îndată, în copie, documentele întocmite în vederea compensării şi/sau restituirii taxei judiciare de timbru din cota cuvenită bugetului de stat, în vederea organizării evidenţei restituirilor de taxe judiciare de timbru.

35. Organul fiscal local, după primirea de la organul fiscal central competent a documentelor prevăzute la pct. 34, va comunica instanţei judecătoreşti, Ministerului Justiţiei sau Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după caz, că cererea de restituire soluţionată de către acestea a fost pusă în aplicare.

miercuri, 9 iulie 2014

Ascultarea minorilor de catre instanta de judecata



 


In toate procesele in care urmeaza sa decida cu privire la situatia unor copii minori, instantele de judecata sunt obligate sa aiba in vedere interesul superior al acestora.
Pentru determinarea interesului superior, instanta de judecata este obligata sa asculte punctul de vedere al Autoritatii Tutelare si, daca copiii in cauza au peste 10 ani, este obligata sa aiba in vedere si parerea lor. Acesta din urma procedura este numita deseori ascultarea copiilor minori sau ascultarea minorilor.

Ascultarea copiilor minori se efectueaza de catre instanta de judecata intr-o incapere speciala numita camera de consiliu. In practica, aceasta camera este biroul judecatorului. Pentru a nu intimida copiii, judecatorul este imbracat in haine obisnuite, nu foloseste roba neagra si discuta liber cu cei mici. Daca considera necesar, judecatorul poate solicita si prezenta unui psiholog, cu toate ca in practica acest lucru se intampla mai rar.
 
Intrebarile judecatorului in discutiile cu minorii vizeaza rareori direct fondul problemei (custodia copiilor, programul de vizita, etc.). In schimb, judecatorul incearca sa-si faca o parere cu privire la modul in care sunt crescuti si educati copiii, cu privire la gradul de afectiune pe care il au pentru fiecare parinte,etc.

Daca instanta considera ca minorii au gradul de maturitate necesar, ii poate intreba direct pe acestia despre problematica litigiului, de exemplu cu care din parinti ar dori sa locuiasca sau daca vor sa mearga in vizita la unul din parinti pe perioada verii. Toate raspunsurile pe care copiii le dau judecatorului sunt analizate in functie de capacitatea de intelegere a copilului si sunt notate in cuprinsul unui proces-verbal. In conformitate cu legislatia in vigoare, judecatorul, daca considera necesar, nu are nicio interdictie in a asculta si copiii cu varsta mai mica de 10 ani.

    


Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!



Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

marți, 8 iulie 2014

Programul SRL-D modificat


Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri a fost modificat astfel incat nu doar tinerii cu varste de pana la 35 de ani sa beneficieze de finantare de la stat. Mai exact, in Monitorul Oficial de astazi, 14 iulie 2014 a fost publicat un act normativ care stabileste ca toti cei care vor sa inceapa o afacere pot aplica pentru un credit nerambursabil de pana la 10.000 euro, indiferent de varsta. 

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, care transpune o schema transparenta de ajutor de minimis, a fost lansat, in urma cu 3 ani, prin OUG nr. 6/2011, in timp ce normele sale de aplicare au fost aprobate prin HG nr. 96/2011.

In momentul de fata, in cadrul programului pot aplica tineri cu varste de pana la 35 de ani care vor sa inceapa o afacere. Astfel, acestia pot depune proiecte pentru a primi un credit nerambursabil de pana la 10.000 de euro din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care fac dovada surselor de cofinantare.

Conditia de varsta va fi, insa, eliminata incepand de joi, un act normativ in acest sens fiind publicat astazi in Monitorul Oficial. Concret, este vorba despre Legea nr. 97/2014 privind modificarea si completarea OUG nr. 6/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 506 din 8 iulie, ce va intra in vigoare in 11 iulie. 
Documentul modifica sintagma "intreprinzator tanar", care devine "intreprinzator debutant in afaceri" ce desfasoara pentru prima data activitate economica, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata.

In acelasi timp, beneficiarul programului trebuie sa aiba doar capacitate juridica deplina de exercitiu, dispozitia care impune varsta de pana la 35 de ani fiind eliminata complet din cuprinsul OUG nr. 6/2011.
Acest lucru inseamna ca, odata intrate in vigoare noile prevederi, in cadrul programului vor putea aplica toti cei care doresc sa isi deschida o afacere pentru prima data, indiferent de varsta.

Executivul motiveaza noua masura prin succesul de care s-a bucurat aceasta sursa de finantare in randul aplicantilor, de la lansare si pana in prezent.
"Luand in considerare necesitatera aplicarii programului si in urmatorii ani, datorita efectelor negative ale crizei economice in ceea ce priveste reducerea numarului de operatori economici activi pe piata, inasprirea conditiilor de creditare in general, cresterea dificultatilor si riscurilor pentru inceperea unei afaceri, in special pentru intreprinzatorii debutanti, se propune eliminarea conditiei de varsta maxima de 35 de ani, pentru a permite accesul la facilitatile acordate, dar si obligatiilor specifice inreprinderilor debutante, a tuturor persoanelor aflate la prima afacere", sustine sursa citata in expunerea de motive.

Programul a fost prelungit pana in 2020
In vara anului 2013, Guvernul a decis sa prelungeasca acest program pana in anul 2020, pentru ca un numar de cel putin 550 de debutanti in afaceri pe an sa beneficieze de sprijin financiar din partea statului pentru inca 7 ani.

"Luand in considerare necesitatea aplicarii lui si in urmatorii ani, Guvernul a aprobat prin hotarare prelungirea aplicarii acestui program pentru perioada 2013-2020, pentru un numar de cel putin 550 de beneficiari in fiecare an, prin asigurarea, din bugetul aprobat anual Ministerului Economiei a sumelor necesare pentru plata alocatiilor financiare nerambursabile necesare", informa Guvernul anul trecut. 
Mai mult decat atat, schema de ajutor de stat a condus la crearea a peste 10.000 locuri de munca, motiv pentru care autoritatile au decis sa modifice programul, astfel incat sa ofere tinerilor posibilitatea de a se folosi de creditul nerambursabil obtinut prin program chiar daca societatea pe care o infiinteaza isi schimba calitatea de microintreprindere.
Dispozitia este prevazuta de OG nr. 11/2013, ce stabileste urmatoarele: "facilitatile acordate prin program nu se considera acordate necuvenit si nu se recupereaza in situatia in care calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant a fost pierduta, deoarece societatea cu raspundere limitata infiintata de intreprinzatorul debutant nu se mai incadreaza in categoria microintreprinderilor".

Ce facilitati se acorda in cadrul programului?
In cadrul acestui program, firmele infiintate de debutanti in afaceri pot primi o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face vor dovada surselor de cofinantare.

Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in lei, in limita plafonului aprobat de Ministerul Economiei.

Totodata, Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM acorda garantii pentru creditele contractate de „SRL-D” in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei.

Firmele SRL-D sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

De asemenea, pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii nu sunt datorate taxe.

Debutantii in afaceri in cadrul programului primesc consiliere, instruire si sprijin din partea OTIMMC, in a carui raza de competenta isi are sediul social.
       


Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!



Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

luni, 7 iulie 2014

Ati primit o amenda. O platiti sau o contestati?


In momentul in care primiti o amenda, chiar si cand ati meritat-o, primul gand este s-o contestati. Sa-l dati in judecata pe cel care v-a aplicat-o. 
Dar apoi va spuneti ca va trebuie un avocat pe care trebuie sa-l platiti, trebuie sa va faceti timp sa va intalniti cu el, si apoi avocatul va costa cam cat amenda, uneori si mai mult, si dvs nu aveti timp si bani de asa ceva….. si mai bine platiti amenda… ca nu-i decat jumate’ daca o achitati in 48 de ore.


Totusi, daca nici nu vreti sa renuntati (pentru ca aveti dreptate), dar nici nu aveti bani de avocat va puteti descurca singur. Internetul va ajuta. Sigur, modul in care va va sustine cauza in fata instantei un avocat e diferita de sustinerea dvs, care, cel mai probabil nu aveti pregatire juridica. Dar, incercarea moarte n-are, nu-i asa?

Daca amenda pe care vreti sa o contestati este o amenda de circulatie aveti la indemana site-ul amenda.ro. Aici gasiti si modele de contestatie si diverse spete si legislatie si un forum.


Recomandarile mele atunci cand va faceti contestatia singuri sunt urmatoarele:
- aveti la dispozitie 15 zile sa contestati procesul-verbal de constatare a contraventiei (care se numara in functie de felul in care ai luat la cunostinta procesul-verbal);
- agentii de circulatie sunt mai bine instruiti in completarea procesului-verbal in ultima vreme si e mai greu sa gasiti o greseala care sa atraga nulitatea absoluta a procesului-verbal;
- sa cereti instantei in subsidiar inlocuirea amenzii cu avertismentul;
- daca sunteti vinovat nu mai contestati, asumati-va responsabilitatea.


In cazul in care amenda este aplicata de alta institutie decat Politia Rutiera (de exemplu, Politia Comunitara) ar trebui sa consultati un avocat, daca nu sa va reprezinte macar sa verifice legalitatea procesului-verbal pentru ca are ochiul antrenat si poate depista situatii pe care dvs, oricat ati studia forumurile, nu ati putea sa le gasiti.


      


Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!



Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

joi, 3 iulie 2014

Efectele divortului



Fata de terti, efectele patrimoniale ale casatoriei inceteaza de la data cand s-a facut mentiunea despre hotararea de divort pe marginea actului de casatorie sau de la data cand ei au cunoscut divortul pe alta cale.

Hotararea de divort care se pronunta pe baza acordului ambilor soti este definitiva, astfel incat nu sunt posibile nici apelul, nici recursul, dar o astfel de hotarare poate fi atacata cu apel/ recurs numai in ceea ce priveste cererile accesorii divortului (cu privire la numele sotilor, la domiciliul copiilor minori, la pensie de intretinere etc).

In cazul in care partile nu au stabilit ca, dupa divort, sotia sa-si pastreze numele dobandit prin casatorie, ea urmeaza sa-si reia numele avut anterior.

O data cu desfacerea casatoriei inceteaza si regimul proprietatii devalmase asupra bunurilor, regim specific casatoriei.

Daca nu s-a solicitat si partajarea bunurilor comune odata cu cererea de divort, acesta impartire se poate solicita si ulterior (oricand).

Impartirea bunurilor comune la desfacerea casatoriei poate avea loc fie prin invoiala sotilor, fie pe cale judecatoreasca, atunci cand sotii nu se invoiesc asupra partajarii.

Regula este ca la divort, bunurile comune sa se imparta potrivit invoielii sotilor, iar in lipsa invoielii acestora, impartirea sa se faca pe cale judecatoreasca.

La impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei se stabileste intinderea dreptului de proprietate sub forma de cote parti ale fiecaruia dintre soti asupra bunurilor comune, in functie de contributia fiecaruia la dobandirea si conservarea bunurilor comune.

Stabilirea contributiei fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune se poate face prin orice mijloace de proba.

Patrimoniul supus impartelii este acel existent la data partajului, inclusiv contravaloarea bunurilor comune care au fost instrainate in mod nelegal pana la partaj. 

marți, 1 iulie 2014

Pierderea virginitatii

Pentru ca urmeaza o perioada mai relexanta pentru cei mai multi dintre noi (ma refer la perioada vacantelor, a concediilor), va recomand o lectura deosebita: cartea lui Richard Branson numita "Pierderea virginitatii". Este o lectura potrivita pentru oricine, dar mai ales pentru antreprenori si pentru cei care-s la inceput de drum in afaceri si au nevoie de un model care sa le arate ca se poate reusi.

„Pierderea virginității” este autobiografia lui Richard Branson. O carte plină de aventuri și învătăminte care l-au ghidat din anonimat către succes și pe care autorul a reușit să le descrie într-o carte extraordinară.

Richard Branson a creat peste 300 de companii sub brandul Virgin. Succesul i se datorează faptului că a privit ca pe o oportunitate toate problemele pe care le-a întâmpinat. A știut să ofere clienților lui, cele mai bune servicii la prețuri cât mai mici, asta pentru că a propus un sistem de afaceri fără sediu central, fără ierarhie de management și cu birocrație minimă.

Multe dintre afacerile lui – linii aeriene, retail, Virgin Coke, au apărut în domenii în care concurenţa era destul de mare. A dat de câte o mină de aur pe pieţe unde consumatorii erau nemulţumiţi, unde confuzia era atotstăpânitoare, iar firmele concurente stagnau.

În tot acest timp în care și-a dezvoltat afacerile a știut să își îndeplinească visele și să își urmeze pasiunile. A fost primul care a reușit să traverseze Atlanticul cu ajutorului balonului cu aer cald și mai apoi a traversat oceanul Pacific, din Japonia în Canada, doborând astfel două recorduri mondiale.

Într-o lume din cale-afară de stresată, în care aproape că nu mai e timp de nimic altceva decât de muncă, Richard Branson ne propune un model nou: familie, prieteni, distracţie, aventuri, toate sunt la fel de importante în viața lui ca şi afacerile.

Ca antreprenor, a avut succes în tot felul de industrii, pe care le-a ajutat să evolueze. Acum vine şi cu un nou tip de carte: o autobiografie plină de poveşti, un autoportret plin de viaţă, dinamic, pe măsura autorului.

"Puţini oameni din lumea afacerilor sunt atât de vii, de versaţi şi de nonconformişti ca Richard Branson. Probabil nu mai există un alt om de afaceri în preajma căruia să te simţi la fel de bine. El întruchipează mitul antreprenorului rebel şi aventurier." Gentlemen's Quarterly

"Branson îşi poartă faima şi banii cu mare har: n-are cravate, şoferi, nu merge prin cluburi la modă. Ce-l face ieşit din comun este însăşi natura unică a ambiţiei lui. Nu e interesat de putere, cel puţin nu de acea putere care presupune manipulare. Ce vrea el este să se simtă cât se poate de bine…" Newsweek

"Branson, care singur spune despre sine că este un aventurier-capitalist, e un „generator” de idei de afaceri. Instinctele lui sunt acompaniate de puterea de a-i motiva pe cei care lucrează pentru el. Şi cui i-ar veni să spună „nu”?! Branson face tot ce poate ca toată lumea să se distreze la fel de bine ca el." ziarul Time

Branson spune in carte:
Oricum ar fi lumea pe care v-o creaţi, puteţi îmbrăţişa ceea ce este nou şi diferit ori de câte ori vreţi."

Credeti ca are dreptate?

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...