Bun gasit,
In articolul de astazi voi raspunde unei cititoare care m-a intrebat ce poate face in situatia in care sotul ei vinde lucruri din casa, fara acordul ei (doamna e plecata din tara). Ei sunt in proces de divort si pana la partaj doamna se teme ca multe din lucrurile pe care le detin vor dispare.
Conform art. 359 Cod procedura civila "oricine are interes sa constate de
urgenta marturia unei persoane, parerea unui expert, starea unor bunuri,
mobile sau imobile, ori sa obtina recunoasterea unui inscris, a unui
fapt ori a unui drept, daca este pericol ca proba sa dispara ori sa fie
greu de administrat in viitor, va putea cere, atat inainte, cat si in
timpul procesului, administrarea acestor probe.
In cazul in care partea
adversa isi da acordul, cererea poate fi facuta chiar daca nu exista
urgenta."
Procedura de asigurare a dovezilor este una speciala. Textul de lege prevede asadar, pentru admisibilitatea cererii, sa fie indeplinite anumite conditii si anume: sa existe si sa se dovedeasca existenta unei stari de pericol ca proba sa dispara sau sa fie dificil de adminstrat in viitor.
De cine poate fi formulata cererea? De oricine are un interes, de partile dintr-un proces (daca exista unul pe rolul instantei) sau ale unui proces viitor.
Daca exista deja un proces pe rolul instantei, cererea se va formula pe cale incidentala, daca nu s-au administrat deja probele in cadrul acelui proces, sau pe cale principala, anterior inceperii procesului in care respectiva proba asigurata ar urma sa fie folosita.
Judecata cererii de asigurare a dovezilor se face, de regula, cu citarea partilor. Daca exista riscul ca proba sa dispara sau sa fie distrusa, instanta poate dispune incuviitarea cerererii si fara citarea partilor.
Cererea de asigurare a dovezilor nu duce la intreruperea cursului prescriptiei extinctive.
Reclamantul trebuie sa dovedeasca interesul actual in adminstrarea probei respective si caraterul urgent al cererii (a nu se confunda cu necesitatea). Constatatrea urgentei unei stari de fapt se cere in conditiile prevazute de art 364 Codul de procedura civila, respectiv:
"La cererea oricărei persoane care are interesul să constate de urgenţă o
anumită stare de fapt care ar putea să înceteze ori să se schimbe până
la administrarea probelor, executorul judecătoresc în circumscripţia căruia urmează să se facă constatarea va putea constata la faţa locului această stare de fapt."
Daca instanta dispune admiterea cererii, se va trece de indata la adminstrarea probei sau se va fixa un termen ulterior in acest scop, in functie de caracterul cauzei.
Administrarea probei se face cu respectarea conditiilor legale pentru fiecare categorie de probe.
Dovezile astfel asigurate pot fi folosite de oricare dintre parti in procesul viitor, chiar daca una dintre parti nu a cerut administrarea respectivelor probe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu