marți, 20 octombrie 2015

O altfel de abordare....

O zi obisnuita la birou. 
In incapere isi fac aparitia doi oameni care  spun ca doresc sa sterga din viata lor ultimii 10 ani si sa o ia de la inceput, separat unul de celalat.  Abia daca-si vorbesc, iar cand o fac singurele cuvinte pe care reusesc sa le spuna sunt incarcate de repros. Din tonul lor razbate durerea si, mai mult de atat, neputinta. Neputinta ca nimic din ceea ce spun nu ajunge la urechile celuilalt. Oricum celalalt nu vede lucrurile la fel. Unul e prea obsedat de ordine si control, iar celalalt  ia lucrurile prea usor, e prea visator si entuziast. Au ratat oportunitati pentru nehotararea unuia, ori au luat decizii gresite pentru graba altuia.
Avocatul tace. 
Intervine rar. 
Asculta. 
Ii incurajeaza  sa vorbeasca.
Si timpul  se scurge, acuzele curg,  si-au spus povestea o data,  au repetat-o inca o data , pentru ca  omul din fata lor, avocatul,  nu inclina balanta spre niciunul dintre ei, iar ei stiu ca au dreptate, asa ca o reiau inca o data, continuand sa deserte sacul, aceeasi problema, alte argumente, alte emotii.
Si atunci, primesc intrebarea:  doua jumatati pot forma un pahar de apa ? Absolut! este raspunsul lor. Dar  o jumatate plina  si o jumatate goala?  Daca vorbim de jumatati, raspunsul este  DA. Par surprinsi de raspunsul lor. Se uita unul la altul. Si pentru prima data in acea intalnire se privesc.  Si tac.
E randul lui, al profesionistului.
Avocatul stie ca nu poate schimba nici evenimentele din viata lor si nici persoanele ce au venit cu influente in viata lor,  nu este aceasta menirea lui, dar stie ca poate contribui la schimbarea perceptiei lor asupra acestora, la redimensionarea relatiei lor si a celei cu cei din jurul lor.
Si mai stie avocatul ca ceea ce i-a adus in biroul sau este faptul ca fiecare dintre ei vede lucrurile diferit, potrivit propriului “cadru”  format in timp din propriile lor trairi, dar si din experientele celor din jur, experiente carora le  atribuie un alt sens sau valoare,  in functie de propriile principii, convingeri, valori, etc.
Si atunci,  odata construita increderea  in el, profesionistul, dar si in procedura:
–  ii  incurajeaza sa vorbesca, de data asta punctual, fiecare raportandu-se pe rand la propriile trairi, la propriile probleme sesizate, dar si la sustinerile celuilalt. Sunt surprinsi ca pot vorbi fara sa fie intrerupti, sunt surprinsi cand, in linistea lasata, isi aud propriile cuvinte. Isi masoara cuvintele. Si tonul. Totusi sunt oameni civilizati.
– ii incurajeaza totodata sa se asculte, nu doar sa se auda,  ascultare care nu de multe ori aduce cu ea o revelatie: Nu a vrut sa spuna asta!! Si atunci de ce am inteles altceva ?
-ii  incurajeaza sa-si expuna propriile neclaritati, sa ceara lamuririle necesare, sa-si expuna propriile argumente, sa-si definesca si dimensioneze propriile asteptari, sa-si analizeze  emotiile  punandu-se unul in locul celuilalt in situatii date sau  ipotetice,  sa gaseasca  impreuna solutii pentru situatia creata. Si, raportat la experienta respectiva, cum ar fi fost daca…..? sau  Ce-ar fi daca…….? Sunt surprinsi de propriile reactii.
Si tot el, avocatul:
-va folosi orice prilej si orice informatie furnizata pentru a pune in valoare lucrurile care pot  intari puntea de legatura  creata intre ei, va rezuma povestea de fiecare data  cand apar informatii noi, cu accent pe  expunerea  neutra care ii va separa pe ei de conflict,  dandu-i in acest fel conflictului o alta dimensiune, iar lor oferindu-le posibilitatea de a-si  privi propriul conflict nepersonalizat. E mai usor sa vorbesti despre o alta problema .
-va incerca sa foloseasca constant un limbaj pozitiv, reformuland de fiecare data mesajele lansate, scazand astfel din intensitatea greutatii propriilor lor cuvinte.
-va pune accent pe informatiile cheie furnizate pentru a intari reperele de care au nevoie pentru constructia lor.
-le va arata constant, verbal si nonverbal ca este acolo, alaturi de ei, gata oricand sa-i ajute daca ajung in impas, ca  receptioneaza corect si asculta atent tot ceea ce ei sunt dispusi sa ofere.
-va incerca  sa le arate ca exista si  alte abordari asupra problemei sau problemelor lor  “provocandu-i” sa foloseasca  alte cuvinte pentru a  gasi intelesuri pozitive  acestora,  stiind ca  odata  schimbandu-si standardele obişnuite de perceptie  vor ajunge sa descopere cu surprindere ca  “problema sau problemele” puteau fi provocari, oportunitati pentru actiune sau oportunitati de a invata lucruri noi . Sau pot fi! Nu am vazut niciodata lucrurile asa!
Si in tot acest timp, el, avocatul, le va  vorbi calm, egal, invitandu-i la introspectie si analiza, imprimandu-le in final un alt tip de comportament.
S-a facut liniste. Si solutiile nu inceteaza sa apara.
Sedinta s-a incheiat. 
Se privesc. 
De data asta fara resentimente. 
Cei 10 ani tocmai au capatat valoare.

Nu functioneaza in toate cazurile. Dar merita incercat!  :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...