1. Pe parcursul casniciei, toti copiii nascuti de catre sotie sunt presupusi a fi copiii sotului. Aceasta prezumtie juridica se aplica si daca sotii sunt despartiti in fapt, dar sunt inca casatoriti si chiar si daca exista un proces de divort pe rolul instantelor care inca nu s-a finalizat.
In anumite situatii, insa, aceasta presupunere ar putea fi neconforma cu realitatea, in sensul ca alt barbat decat sotul mamei este adevaratul tata biologic al copiilor.
De regula, cel interesat sa corecteze presupunerea gresita este fie sotul mamei, fie mama sau chiar copilul insasi. Procedura la care acestia trebuie sa apeleze se numeste tagada paternitate si se solutioneaza in instanta de judecata.
Particularitatea acestei proceduri consta in dificultatea de a dovedi in instanta faptul ca sotul mamei nu este tatal copilului. Desi acest aspect pare destul de usor la prima vedere, in practica cazurilor de tagada paternitate instanta de judecata cere dovezi solide cu privire la stabilirea legaturii biologie intre copil si tatal sau. In plus, in majoritatea cazurilor, una din partile implicate are interes in respingerea actiunii si mentinerea prezumtiei legale, ceea ce face dificila sau chiar imposibila administrarea unor probe stiintifice precise, cum este expertiza ADN.
De exemplu, atunci cand presupusul tata - sotul mamei - solicita sa se constate ca nu el este tatal biologic al copilului sotiei sale, mama poate avea interesul sa se opuna astfel incat copilul sau sa fie juridic legat de sotul sau.
Si in cealalta situatie, in care mama porneste actiunea de tagada paternitate si sustine ca sotul sau nu este tatal biologic al copilului, acesta din urma, din ratiuni de ordin social sau pentru ca s-a atasat emotional de copil, are interes in mentinerea prezumtiei.
2. Atunci cand parintii unui copil nu au fost casatoriti la momentul conceptiei sau nasterii unui copil, tatal trebuie sa-si recunoasca paternitatea asupra acelui copil. Recunoasterea se efectueaza, cel mai des, direct la oficiul de stare civila sau la notar.
Daca, insa, acea recunoastere nu corespunde realitatii, in sensul ca un alt barbat este tatal biologic al respectivului copil, orice persoana interesata poate solicita in instanta de judecata contestarea recunoasterii de paternitate.
Persoanele interesate pot fi alte rude ale presupusului tata, mama copilului, copilul, etc.
Contestarea recunoasterii de paternitate are un grad ridicat de dificultate, intrucat proba faptului ca cel care a recunoscut nu este tatal biologic trebuie facut chiar impotriva acestuia.
Sfatul Cabinetului nostru este foarte folositor celor care doresc sa porneasca o actiune in contestarea recunoasterii de paternitate, iar experienta noastra face ca sansele de reusita ale unei astfel de actiuni sa fie cat mai mari.
3. Exista anumite situatii cand un copil nu are din punct de vedere juridic un tata. Este vorba de imprejurarea in care o cerere in tagaduirea paternitatii a fost admisa sau cand nicio persoana nu a recunscut un copil nascut.
In asemenea situatii, mama copilului sau chiar copilul sunt primele persoane interesate sa solicite stabilirea pe cale judiciara a paternitatii. Aceasta actiune se numeste in stabilirea paternitatii.
Aceasta actiune este asemanatoare cu cea de tagada a paternitatii, insa in sens invers. Cabinetul nostru beneficiaza si in acest domeniu de o experienta deosebita, mai ales in cazurile in care presupusul tata are interes sa nu i se stabilesca paternitatea.
Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!
Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)
Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu