vineri, 28 februarie 2014

Am castigat! Iar!

 
Desi au trecut ani buni de cand profesez, aceasta parte a ramas neschimbata: aflarea solutiei dintr-un dosar.
Nu pot compara cu nimic senzatia care ma incearca atunci cand rasfoiesc condica de sedinta in cautarea solutiei. Mi-e greu sa exprim in cuvinte bucuria care ma incearca atunci cand citesc:

"Admite cererea".


Aceasta solutie arata faptul ca am reusit sa gasesc punctul slab intr-o aparare si sa evidentiez punctele forte ale partii pe care o reprezint. Nu exista o recompensa mai mare pentru mine decat sa constat ca instanta a inteles ce am sustinut si ca e in asentimentul meu, dandu-mi dreptate.

Castigul clientului pe care il reprezint este si castigul meu, este o validare a muncii mele, asa ca ma bucur din toata inima de victorie.

Da! Am castigat! Din nou! :)

joi, 27 februarie 2014

Instanta competenta sa judece divortul. Cum formulati cererea de divort.

In acest articol voi raspunde celor care mi-au adresat e-mail-uri cu intrebari legate de procedura divortului: care este instanta competenta sa solutioneze cererea de divort si cum sa formulati cererea de chemare in judecata avand ca obiect divortul (daca nu doriti sa apelati la serviciile unui avocat, din diverse motive.

Totusi, va sfatuiesc sa apelati la un specialist. 
Motivul: atat cererile, cat si procedura va vor crea unele dificultati sau veti pierde drepturile prin nevalorificare. Procesele in instanta va pot pune fata in fata cu probleme complexe, motiv pentru care, alaturi de avocatul dvs cresc sansele de reusita.

Va reamintesc ca puteti folosi pagina deschisa curand pentru a adresa intrebari AICI 
 
1. Instanta competenta

Actiunea de divort este de competenta instantei judecatoresti in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.

Schimbarea domiciliului sotilor dupa introducerea actiunii de divort nu prezinta importanta sub aspectul competentei instantei de judecata.

Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei judecatoresti a celui din urma domiciliu comun, instanta competenta de a judeca cererea este aceea in a carei circumscriptie se afla domiciliul paratului.

In cazul in care paratul nu are domiciliul in tara sau nu are domiciliul cunoscut, instanta competenta de a judeca cererea de divort este aceea in circumscriptia careia se afla domiciliul reclamantului.



2. Depunerea cererii de divort


 Actiunea de divort are un caracter strict personal si nu poate fi introdusa decat de catre soti.

Cererea de divort impreuna cu inscrisurile doveditoare se depune personal de catre reclamant.

In cazul divortului prin acord cererea va fi semnata si depusa de ambii soti.



3. Ce trebuie sa cuprinda cererea de divort 

 
Pentru  declansarea  procedurii  de  desfacere a  casatoriei  trebuie introdusa  actiunea/cererea  de  divort.

Cererea de divort trebuie sa cuprinda:

  •  Numele,  prenumele  si  domiciliul/ adresa  reclamantului;
  •  Numele,  prenumele  si  domiciliul/ adresa paratului;
  •  Data si locul unde a fost incheiata casatoria;
  •  Date  privind copiii: daca exista - numele si data nasterii acestora;  daca  nu  exista  -  se  mentioneaza acest  lucru;
  •  Obiectul  cererii  va  contine  obligatoriu  solicitarea  ca instanta  sa  desfaca  casatoria  incheiat  intre  parti,  precum  si,  dupa  caz, cererea  de  stabilire a domiciliului minorilor rezultati  din  casatorie, obligarea  celuilalt parinte la plata  unei contributii la cheltuielile de crestere si ingrijire a copiilor (pensie  de  intretinere) in  favoarea  acestora;
  • Cereri cuprivire la nume;
  • Motivele (in fapt, in drept)-motivele  care  au  dus  la  destramarea  relaţiilor de  familie. Se  mentioneaza oricare din urmatoarele (constituie motive temeinice pentru care casatoria nu mai poate continua): daca  au existat  acte  de  violenţa  morala  sau  fizica, daca  soţul  parat  manifesta  dezinteres  pentru  viata  de familie,  daca  intretinea relatii  extraconjugale, daca avea un comportament  imoral,  concubinajul cu  un  alt  partener,  alcoolismul, rele tratamente, parasirea  domiciliului conjugal, neindeplinirea  obligatiilor conjugale,  daca  au  existat  despartiri /separatii de fapt si pentru ce  perioade,  etc.
  • Mijloacele  de  proba  (inscrisuri,  martori  si  alte  probe  permise de  lege)  de  care  reclamantul  intelege  sa  se  foloseasca.
  • Semnatura.             
    

Nu uitati: un om informat este un om puternic.




Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

vineri, 21 februarie 2014

Offf! Urasc avocatii!

Postarea de astazi e inspirata de un justitiabil, care, iesind in Tribunal astazi, isi varsa oful:
"Offf! Urasc avocatii!"

Nu l-am intrebat care-i motivul supararii ca riscam destul de mult, omul parea suparat rau, dar mi-a ramas cumva gandul la el. Si ma gandeam ce motive ar putea avea clientii sa-si urasca avocatii.

Pentru ca, trebuie sa recunoastem, putini sunt cei care atunci cand vine vorba de avocati au ceva pozitiv, demn de lauda, de spus. Poate si din acest motiv am cautat ca relatia mea cu clientii sa fie diferita: una bazata pe incredere, pe comunicarea deschisa, cu cartile pe fata, de respect reciproc.

Revenind la clientul suparat, am cautat posibile raspunsuri si mi-au venit in minte aceste cateva motive:

1. "Nu am incredere in el"
Multi clienti cred (uneori justificat) ca avocatul a trecut de partea adversarului si ca e "mana in mana" cu partea adversa.

2. "Iau si pielea de pe tine" (cu referire la onorariile percepute)
Clientii sunt nemultumiti de faptul ca avocatii percep un onorariu la inceput, iar daca e vorba si de un onorariu de succes, mai trebuie achitat altul dupa terminarea procesului. 

3. "Sunt in stare de orice. N-au pic de suflet sau morala".
Atunci cand avocatul apara criminali, violatori, camatari evident ca apar si explicatii de genul "toti oamenii au dreptul al aparare", "este o provocare profesionala" sau "ce nu face omul (clientul, adica) pentru libertate?"-cu trimitere la bani, evident.

4. "Nu inteleg nimic din ce face sau ce-mi spune"
Putini avocati isi bat capul sa le explice clientilor ce se intampla in dosarul lor, ce urmeaza sa faca, etc. pe intelesul clientilor. De obicei, avocatii "vorbesc pe limba lor", folosind termeni juridici, complet necunoscuti oamenilor obisnuiti.

5. "Nu-mi raspunde la e-mail-uri si/sau la telefon"
Clientii au nevoie sa fie la curent cu noutatile din dosarul lor, sa fie informati si sa primeasca asigurari ca totul va fi bine. Cine ar putea sa faca acest lucru mai bine decat omul angajat sa le apere interesele?


Cu siguranta, mai sunt si alte motive. Daca le stiti, va invit sa le scrieti mai jos, printr-un comentariu.

Si pentru ca e inceput de week-end, iar aceasta postare este atipica, propun sa ne destindem putin cu cateva glume cu avocati, desigur.

 1. Un om trecea pe langa o piatra funerara pe care scria: 
 “Aici se odihneste un avocat, un om cu un suflet bun, un om onorabil“.
- Doamne Sfinte! isi face cruce tipul. Astia au bagat trei oameni in acelasi mormant!"
..................................................................................................................................

2. Cainele unui avocat fugea prin oras dezlegat, a intrat intr-o macelarie si a furat o friptura.
Macelarul merge la biroul avocatului si intreaba:
-Daca un caine fuge dezlegat si fura o friptura pot cere contravaloarea stapanului?
-Da ,cu siguranta!
-Atunci imi datorati 10 ron!
Avocatul plateste fara sa scoata un cuvint.A doua zi, macelarul primeste o nota de plata de la avocat:100 de dolari taxa pt. consultatie! 

................................................................................................................................

3. Intrebare: De ce rechinii nu ataca avocatii?
Raspuns: Din spirit de colegialitate.....

Week-end frumos tuturor!

Cititi si:
Cum va alegeti avocatul?
Intrebari utile la prima discutie cu un avocat

miercuri, 19 februarie 2014

Taxe judiciare de timbru pentru divort


In articolul de astazi vin in intampinarea celor care isi doresc sa afle ce taxe judiciara de timbru trebuie achitate in cadrul actiunii de divort.

Taxele judiciare de timbru au fost modificate prin OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial nr. 392, la 29 iunie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii. Actul normativ schimba intregul sistem al taxei judiciare de timbru si prevede, printre altele, taxe mult mai mari pentru anumite actiuni sau cereri.
In ceea ce priveste actiunile si cererile referitoare la raporturile de familie, taxele au crescut destul de mult, astfel ca o cerere de divort se taxeaza acum cu sume intre 50 si 200 lei
Taxele de timbru difera in functie de motivele cererii de divort
Potrivit OUG nr. 80/2013, tarifele taxei judiciare de timbru sunt diferite in functie de motivele de divort prevazute la art. 373 din Noul Cod Civil:

Art. 373. - Divortul poate avea loc:
   a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
   b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
   c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
   d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Prin urmare, daca cererea de divort este  formulata prin acordul sotilor taxa judiciara de timbru va fi de 200 lei.
Taxa de timbru va fi de 100 lei atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Tot 100 lei costa taxa pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.
Prin ordonanta de guvern mentionata se stabileste ca pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei taxa judiciara de timbru va fi de 50 lei.
Acelasi tarif, 50 lei, se aplica pentru cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii.

Cu privire la cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei, actul normativ publicat recent prevede un tarif de 20 lei pentru fiecare cerere.

Totodata, orice alta cerere neevaluabila in bani, daca nu este scutita, potrivit legii, de taxa de timbru, va costa 20 lei.


Nu uitati: un om informat este un om puternic!




Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

luni, 3 februarie 2014

Acte necesare introducerii actiunii de divort!




Divortul nu este o etapa din viata dvs peste care sa treceti usor. Implicatiile sunt vaste si se rasfrang asupra intregii dvs vieti, atat din punct de vedere material, cat si emotional. Deciziile nu sunt usor de luat, de aceea va punem la dispozitie informatii care sa va familiarizeze cu procedura prin care urmeaza sa treceti.

Daca sunteti convinsi ca divortul este singura solutie, venim in ajutorul dvs cu articole  din care veti afla ce presupune aceasta procedura a divortului, ce aspecte trebuie discutate si stabilite, ce acte trebuie sa pregatiti, etc.

Actiunea de divort, pe langa oficializarea rupturii definitive a sotilor, poate sa stabileasca:
-pastrarea numelui dobandit de un sot prin casatorie sau, dimpotriva, revenirea sotului la numele anterior.
-stabilirea autoritatii parintesti.
-stabilirea domiciliului copiilor.
-incredintarea copiilor minori.
-stabilirea pensiei de intretinere.
-partajarea bunurilor dobandite in timpul casatoriei.



Actele necesare in actiunea de divort:


1. Certificatul de casatorie. Daca nu sunteti in posesia actului de casatorie sau daca sotul refuza sa vi-l predea, se poate obtine un duplicat.
2. Copii dupa actele de identitate ale sotilor.
3. Copii dupa certificatele de nastere ale copiilor (daca exista).
4. Adeverinte de venit pentru stabilirea pensiei de intretinere a minorilor.
5. Dovada achitarii taxei de timbru. Informatii complete despre taxele judiciare de timbru pe care trebuie sa le achitati la divort gasiti in acest articol Taxe judiciare de timbru
6. Alte dovezi.
7. Doar pentru romanii din strainatate: Procura speciala emisa de ambasada/consulatul Romaniei in strainatate. Aceasta procura o vor obtine doar cetatenii romani care au domiciliul sau rezidenta in strainatate si nu pot fi prezenti in fata instantei de judecata in timpul judecarii divortului.

Ce trebuie sa contina procura speciala:
  • imputernicirea persoanei desemnate sa faca toate demersurile pentru dvs in timpul divortului. Cabinetul nostru de avocatura va poate reprezenta pe tot timpul procesului de divort.
  • acordul sotilor cu privire la divort (daca e vorba de un divort prin acord) sau al unuia dintre soti (daca e un divort in contradictoriu)
  • acordul sotului ca fostul sot sa pastreze numele dobandit prin casatorie sau sa revina la numele anterior.
  • acordul cu privire la domiciliul si incredintarea minorilor spre crestere si educare(doar in cazul divortului cu minori).



Ramaneti aproape!
Vor urma si alte articole care vor completa tema de astazi, divortul.
Nu uitati: un om informat este un om puternic!



 Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)


Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...