marți, 22 ianuarie 2013

Ce este consultatia juridica?

Astazi m-am confruntat cu o situatie particulara care m-a inspirat sa scriu acest articol, asa ca intrerup putin seria articolelor despre divort si vreau sa va lamuresc ce inseamna sa primiti o consultatie juridica si cum va poate ajuta aceasta in viitorul dvs. demers (despre aceasta vom vorbi pe larg in articolele viitoare).



Asadar, ce inseamna consultatia juridica?


Consultatiile juridice pot fi acordate, conform legii, doar de catre avocatii inscrisi in Barouri membre ale UNBR, in scris sau verbal in domenii de interes pentru client, precum: 

1.  redactarea si/sau furnizarea catre client, prin orice mijloace, dupa caz, a opiniilor juridice si informatiilor cu privire la problema solicitata a fi analizata;

2. elaborarea de opinii legale;
3. elaborarea proiectelor de acte juridice (contracte, conventii, statute etc.) si asistarea clientului la negocierile referitoare la acestea;
4. elaborarea proiectelor de acte normative;
5. participarea in calitate de consultant la activitatea organelor deliberative ale unei persoane juridice, in conditiile legii;
6. orice alte consultatii in domeniul juridic.


Cadrul legal al consultatiei juridice este reglementat in Statutul profesiei de avocat (il puteti consulta dand clic pe link-ul afisat).



Sfaturi generale cu privire la consultatia juridica

E bine sa va asigurati intotdeauna ca persoana care ofera consultatia juridica are competenta sa efectueze aceasta activitate, fiind membra a unui Barou oficial de Avocati.
Fac precizarea ca subsemnata, avocat Petronela Prunianu sunt membru (avocat definitiv) al  Baroului Iasi care este inregistrat in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

De asemenea, solicitati inca de la inceput detalii cu privire la costul consultatiei, care este modul de plata si obiectul consultatiei.

In momentul efectuarii platii, solicitati eliberarea unui document justificativ pentru plata, conform legislatiei in vigoare.


Nu incepeti nicio colaborare pentru proces fara a avea o copie a contractului de asistenta juridica. Contractul va protejeaza drepturile, iar daca avocatul refuza sau evita sa va predea un exemplar/copie, se poate prezuma ca va expuneti unui risc insemnat: persoana respectiva poate sa nu fie avocat, persoana respectiva va putea sa nu isi indeplineasca obligatiile intelegerii, desi ati achitat sumele cerute, intrucat nu il obliga nicio relatie contractuala, samd...




Costul unei consultatii juridice oferite de avocat Petronela Prunianu prin cabinetul de avocatura este diferentiat de complexitatea cauzei. 
Daca incheiati un contract de asistenta juridica consultatia este gratuita (se scade din onorariul stabilit prin contractul de asistenta).

Pentru informatii suplimentare ma puteti contacta pe e-mail av_prunianu@yahoo.com sau la telefon 0727799199, de luni pana vineri intre orele 9-18.




Nu uitati: un om informat este un om puternic!





Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...