duminică, 22 decembrie 2013

La multi ani!

Bun gasit,

Dragi clienti, dragi vizitatori ai blogului va doresc pe aceasta cale sarbatori frumoase, imbelsugate alaturi de cei dragi, iar Noul An sa va aduca sanatate, bucurii si impliniri.

La multi ani!

joi, 12 decembrie 2013

Cum puteti obtine un ordin de protectie?



Bine v-am gasit,

In articolul de astazi va voi oferi cateva informatii referitoare la obtinerea unui ordin de protectie.

Stiati ca ....in perioada 2004 – 2012, în Romania si-au pierdut viata peste 940 de persoane din cauza conflictelor în familie? 

Ingrijoratoare statistica, nu-i asa? Pentru ca familia este mediul in care se reunesc oameni dragi, adulti si copii, care au relatii de iubire, armonioase, afectuoase, pline de caldura si intelegere. Teoria ar fi asta, practica insa nu e aceasta in toate familiile.


Drept urmare, aproape 1000 de femei, dintre care 49 din judetul Iasi au depus in ultimul an cereri pentru obtinerea unui ordin de protectie.

Cadrul legal este Legea 25/2012 privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. Lege nr. 25/2012, publicat in M.O. Partea I nr 165/13.03.2012

Cine poate cere instituirea ordinului de protectie si masurile care pot fi luate:

 Conform art 26 din lege 
"(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri – obligatii sau interdictii:
 
a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza sau le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.
(2) Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc sau urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala.
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psiholgica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de congtrol, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii." 

 Care este durata masurilor dispuse prin ordinul de protectie:

 "Art. 27
(1) Durata masurilor dispuse prin ordinul de protectie se stabileste de judecator, fara a putea depasi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata masurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioada de 6 luni de la data emiterii ordinului." 

 Cererea pentru emiterea ordinului de protectie este de competenta judecatoriei de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau resedinta victima. Poate fi introdusa personal de victima sau prin reprezentant si este scutita de taxa de timbru.

 Judecarea cauzei

Cererile se judeca de urgenta, in camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie. Citarea partilor se face potrivit regulilor privind citarea in cauze urgente.

Judecata se face de urgenta si cu precadere, nefiind admisibile probe a caror administrare necesita timp indelungat. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.

 Ordinul de protectie este executoriu

La cererea victimei sau din oficiu atunci cand imprejurarile cauzei impun astfel, instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea vreunui termen.

 

Daca va aflati intr-o astfel de imprejurare nefericita si aveti nevoie de asistenta juridica cu privire la procedura obtinerii unui ordin de protectie contactati cabinetul de avocat "Petronela Prunianu" prin e-mail av_prunianu@yahoo.com sau la telefon 0727.799.199, de luni pana vineri intre orele 9-18.

Aceasta procedura este complexa si este in interesul dvs sa fiti asistat si/sau reprezentat de catre avocat pentru a va pune pe dvs si pe cei dragi la adapost de actele violente si de a va bucura de o viata normala. 


Nu uitati: un om informat este un om puternic!





Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...