Fiind o problema cu care se confrunta tot mai multe familii, in articolul de astazi va voi descrie pe scurt care este procedura incredintarii minorilor in cadrul procesului de divort.
Efectele divortului in raporturile parintilor cu copiii lor minori sunt reglementate de dispozitiile art. 396 – 404 din Noul Cod civil. Normele legale consacra regula generala conform careia, in caz de divort, autoritatea parinteasca se exercita de ambii parinti in comun.
Aceasta regula nu este insa aplicabila atunci cand instanta care pronunta divortul decide ca autoritatea parinteasca sa se exercite exclusiv de catre unul dintre parinti.
Sunt foarte multe cazurile in care din casatoria ce se desface au rezultat unul sau mai multi copii minori si se pune problema incredintarii spre crestere si educare unuia dintre parinti.
Merita precizat ca stabilirea culpei unuia dintre soti in pronuntarea divortului nu prezinta importanta numai prin ea insasi pentru incredintarea copilului minor. Acesta poate fi incredintat si sotului din a carui vina s-a desfacut casatoria, daca interesele lui sunt in acest sens, considerandu-se ca un sot rau (impotriva caruia s-ar fi pronuntat divortul) poate fi un parinte bun.
Raportul de ancheta sociala ofera informatii privind conditiile in care este crescut minorul, cine si cu ce contribuie la ingrijirea, cresterea, educarea lui, de care dintre parinti este atasat mai mult.
Criteriul dupa care se va ghida instanta este interesul copiilor minori, urmarindu-se factori precum:
- varsta copilului,
- sexul acestuia,
- starea sanatatii lui,
- posibilitatile materiale ale parintilor,
- posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copiii le pot gasi la unul dintre parinti,
- interesul si grija manifestata de parinti in timpul convietuirii si dupa despartirea in fapt,
- legaturile de afectiune stabilite intre copil si fiecare dintre parinti,
- starea sanatatii parintilor,
- profilul socio-moral al parintilor,
- conditiile pe care parintii le pot oferi, etc.
Daca exista mai multi copii, instanta va decide pentru fiecare in parte, in functie de interesele superioare ale fiecaruia.
Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judecata este obligata sa ii asculte pe parinti, sa solicite un referat din partea autoritatii tutelare de la domiciliul fiecaruia dintre soti (daca la desfacerea casatoriei nu mai locuiau impreuna) si, daca minorul a implinit 10 ani va fi audiat si el.
Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judecata este obligata sa ii asculte pe parinti, sa solicite un referat din partea autoritatii tutelare de la domiciliul fiecaruia dintre soti (daca la desfacerea casatoriei nu mai locuiau impreuna) si, daca minorul a implinit 10 ani va fi audiat si el.
In general, parintii se invoiesc asupra incredintarii copilului, dar aceasta invoiala trebuie incuviintata de instanta.
Numai in cazuri exceptionale, copilul poate fi incredintat unor rude sau altor persoane.
In cazul in care un copil a fost incredintat unui parinte, celalalt parinte pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu copilul, dar si el trebuie sa vegheze la cresterea, educarea, pregatirea profesionala a copilului sau.
LEGATURA CU COPILUL A SOTULUI CARUIA NU I-A FOST INCREDINTAT COPILUL
- vizitarea copilului la locuinta parintelui caruia i-a fost incredintat,
- lasarea copilului in vizita la locuinta parintelui caruia nu i-a fost incredintat,
- vizitarea copilului la scoala,
- petrecerea vacantelor scolare la ambii parinti.
Se poate stabili un program de vizitare ce urmeaza a fi agreat si de catre instanta.
Sper ca informatiile de mai sus sa va fie de folos daca parcurgeti o astfel de etapa in viata dvs.
Nu uitati: un om informat este un om puternic!
Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)